Лепенка ще улеснява диабетиците

Тя усеща покачването на кръвната захар
26 юни 2015 09:18,
1
Лепенка ще улеснява диабетиците
Източник: Reuters, архив

Създадоха „умна“ лепенка, която може да реагира при скок на кръвната захар, след което да освободи необходимата доза инсулин. Изобретението принадлежи на изследователи от Университета в Северна Каролина, САЩ. Макар до момента изследванията да са в рамките на лабораторията, експертите обясняват, че лепенката демонстрира обещаващи резултати. 

Специалистите поясняват, че затрудненията, свързани с диабета не се дължат само на поставянето на инсулина, на проверките на кръвната захар или поддържането специален хранителен режим, а на всички тези специфични нужди, които трябва да се извършват по няколко пъти всеки ден. 

Д-р Зен Гу, който е професор по биомедицинско инженерство и автор на изобретението, решава да намери начин да имитира бета-клетките в организма. Тези клетки функционират не само като фабрики и складове за инсулин, но и като сензори, улавящи колебания в нивата на кръвната захар.

За начало изследователският екип създава изкуствено мехурче, като използва два естествени материала. Хиалуроновата киселина е вещество, което се влага в много козметични продукти. Другото вещество – 2-нитроимидазол, е органично съединение, използвано в диагностиката. 

Като комбинират тези две съставки, експертите създават нови молекули, които естествено се събират и свързват в милиони структури, подобни на балончета. Всяка от тях е с размер, 100 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм.

След това изследователите инжектират инсулин и ензими, които „усещат“ глюкозата, във всяко от създадените изкуствени мехурчета. Те ги определят като „интелигентни инсулинови наночастици“. 

Експертите разработват и начин да добавят и материала, който да усеща нивата на захарта и да освобождава инсулина. Той намира място в редица микроигли, които влизат в наночастиците и са създадена от различна, малко по-твърда форма, от която са изработени те.

Накрая повече от сто микроигли биват поставени върху силициева лента. Специалистите обясняват, че поставянето ѝ върху кожата не е болезнено.

Повече от най-новите постижения в света на медицината може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
13
 
! Отговори
Оногондур преди 8 години
Ето най-накрая една добра новина.Браво.