Само 10% от парамедиците започват работа в спешна помощ

Половината места в спешните центрове не са заети
3
Само 10% от парамедиците започват работа в спешна помощ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само 10 процента от обучените у нас парамедици започват работа в системата на спешната ни помощ, а поради липсата на регулация на тази професия се назначават на други длъжности в спешните центрове. Това обявиха от Съюза на парамедиците в България по повод днешния Световен ден на спешната медицина.

От организацията припомниха, че около половината от щатните места в тези центрове са незаети - търсят се лекари, медицински сестри и фелдшери.
Около 2500 българи са обучени за парамедици от 2016 година до момента. Близо 60 процента от тях са емигрирали и упражняват професията в чужбина, обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Средната заплата на такъв професионалист в Западна Европа е 2000 евро, но не това е основната причина да напускат страната:

"Има ясни правила при инциденти какво се случва, имат много сериозни застраховки, имат правила, които трябва да спазват, и те се научават да ги спазват, които са и за тяхната защита, и за пациентите."

Парамедиците трябва да са основната движеща сила в мобилните спешни екипи, посочи Пехливанска.

"Като специалисти на мобилните екипи е редно да бъдат внедрени повече парамедици - така би било много по-ефективно и много по-евтино, разбира се, за държавата."

От организацията продължават да настояват за нормативно регламентиране на професията. Препоръчват и актуализация на стандарта по спешна медицина, като в него бъде включена длъжността парамедик.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: парамедици
Още от НОТИФИКАЦИИ
Полезни храни, облекчаващи артрита
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
Това само в Бългапия може са се случи...БП хем нямат хора...а пък готови кадри стоят безработни...!!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен ... и след като изплатят кредитите - с 2-3 пъти по-високи доходи от тук.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само слушам как държавата давала ниски заплати,обаче в чужбина един студент да завърши ще го изръсят десетки хиляди долари. А тук ще са 5-6 хиляди лева. Та да не ни се обяснява как тук е било много зле. Понеже там ще си изплащат кредитите за образование поне 5 години минимум

Спонсорирани публикации