ЕК: Сами си решавайте за ГМО-то в храните!

Природозащитници притеснени заради нововъведението
14 юли 2015 22:20,
43
ЕК: Сами си решавайте за ГМО-то в храните!
Снимка: bgonair.bg

Европейската комисия реши да предостави възможност на правителствата от Съюза да забраняват засяването на ГМО продукти на териториите им. Според дипломатически източници обаче страните от Общността не са приели предложението.

Много природозащитни организации изразяват своите тревоги от нахлуване на ГМО култури, след като търговското споразумение между Съединените щати и Европейския съюз стане факт.

Опасенията на правителствата са трудностите при прилагането на законодателството. Забрана на ГМО в храните, в случай, че бъде приета от една държава-членка, би била само върху употребата ѝ, но не ѝ върху вноса ѝ.

Заради правилата на общия пазар тези продукти или храни не биха могли да бъдат спирани на националните граници. До момента нито една държава членка не изглежда да подкрепя плана, който би дал на националните правителства възможността да забраняват употребата на ГМО във храните, въпреки че той вече е одобрен на европейско ниво.

Според полски депутат това предложение прехвърля цялата тежест върху държавите членки да решават, но предоставя инструментите за прилагане, без да бъдат нарушени правилата на единния пазар.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
До До емоИнформацията за испанеца е интересна- моля дайте линк с достоверен източник (надявам се да не се окаже нещо от рода на вестник "Шок"). Ако научно е доказано, че причината за смъртта е консумацията на ГМ домата, това би трябвало да преосмисли напълно всички либерални позиции за ГМ-храните.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ЕС реши - проблем, като кажат решете си пак проблем. Нема угодия.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човечеството ще се унищожи заради супер тъпизма си и това няма как да бъде предотвратено, да станат умни, интелигентни и мъдри, по-малко алчни и егоистични, да разширят съзнанието и сърцето си, мммм, не, просто ще се ликвидират без да усетят какво и кога е станало, толкова си могат, не знам, защо, имат шанс да развият потенциала си, ама те си избират да си останат глупави и не-осъзнаващи какво точно се случва....заслужават съдбата си.
29
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Никому ненужен ЕС.
28
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 8 години
Малко неща ни остава да влошим още повече... дано полека лека да се върнем към традиционното за БГ земеделие. В световен мащаб чистите храни ще стават вс епо скупо удоволствие и един ден за качество на живота ще се взема предвид и това... Дано поне тогава да сме в челните редици а не на опашката.
27
1
 
3
 
! Отговори
г-н Молотов преди 8 години
даите да организираме протес с коктеили срещу ГМО-то и шистовия гас пред хамериканското посолство
26
0
 
5
 
! Отговори
До емо преди 8 години
Съвсем скоро почина испанец, ял домати-ГМО с рибни гени. Човекът е имал някаква алергия към рибни мазнини.
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да отглеждаш ГМО култури, всяка година трябва да си купуваш семена от Монсанто и пр. На практика те ще владеят света, тука е заровено кучето.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕмоКогато обаче се докаже ще бъде късно, защото ГМО-то е по-устойчиво и ще превземе площта на останалите култури. Примери колкото щеш в Аржентина. Да не говорим за пчелите.
23
11
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Дано по-скоро да измислят такава ГМО-храна, която да влива мозък на *** почитатели на конспиративни теории. :)))
22
14
 
5
 
! Отговори
Емо преди 8 години
Кемтрейлс ГМО-та.. параноици. Вярно е че човек трябва да е скептичен към новите технологии, но все още не е доказано, че модифицираните храни са вредни. Я ми кажете природозащитници, колко е екологично да се произвежда био, на голяма територия и в малко количество, субсидирано от нашия джоб и да се предлага на висока цена? Населението на земята расте и трябва все повече продукция за изхранването, а разполагаме с по-малко площи. Вие ще спрете ли да ядете или "онея нещастници в Африка да го ду.."
21
5
 
21
 
! Отговори
prizovan преди 8 години
България трябва поскоро да излезе от Европейският Съюз и опеката на САЩ. Да се намерят родолюбиви българи, да се помисли за бъдещето на тази страна и децата и.
20
2
 
9
 
! Отговори
до ВСИЧКИ преди 8 години
Има един филм--аз лично едвам го намерих в нета--преведен е на руски--казва се--0"Корпорация еда"--на български значи-Корпорация на храната.....Филмът е западен и разказва как се произвеждат храните в САЩ---гледайте го........ще останете "очаровани".........
19
2
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Някак си мина незабелязано,но вече има първи смъртен случай от ГМО в Европа!Испанец е получил алергичен шок и е починал.Алергията му е била към морска храна,а причината-консумация на домат с рибешки ген.
18
2
 
24
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
Раково болните ще се увеличават.
17
4
 
32
 
! Отговори
Въпроси-замислете се преди 8 години
ВЪПРОС----Някога нещо добро да е дошло от САЩ?? Легализация на наркотици,ГМО,вируси"случайно"изпратени на грешен адрес,войни по цял свят,гей индустрия и"култура",еднополови бракове,осиновяване на деца от гей двойки,смяна на половете чрез операции,подмяна на основните ценности и морал,икономика в интерес САМО на корпорациите,виртуална икономика и изкуствени фалити,икономически балони,убиваща природата фракинг индустрия,тайни затвори на ЦРУ,подслушвания на мил.граждани и политици,кървави преврати.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един познат испанец, който търгува с България каза ,че ние изнасяме чистите си храни в чужбина и внасяме ГМО. Не че не го знаех, но въпреки това бях шокиран. Имайте предвид ,че никой от властващите и богатите не яде това, което яде народа. Така че не разчитайте на добрата им воля, а на себе си заради децата ни.
15
3
 
26
 
! Отговори
непукист преди 8 години
И как така брюкселските лентяи които преди време наредиха колко трябва да са криви краставиците сега ни дават такава "свобода" или това е поредното навеждане пред международните отровители в името на печалбите.
14
2
 
8
 
! Отговори
НЕ ЯМ ХИМИЯ преди 8 години
НОМЕР 5 АКО ЖЕЛАЕ МОЖЕ ДА ЯДЕ И
13
3
 
40
 
! Отговори
НЕ ЯМ ХИМИКАЛИ преди 8 години
Това решение на ЕК ни оставя на произвола, САЩ да ни натискат по отделно а ние на тях неможем да им противоречим. Отговорното решение на ЕК е да ни защити и да забрани ГМО то. Всичко друго е безотговорност.