Защо циститът се появява след секс?

И на какво се дължи заболяването?
22 юли 2015 19:48,
7
Защо циститът се появява след секс?
Източник: Reuters, архив

Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур. Наблюдава се във всички възрасти, но особено висока е честотата му сред полово активните млади жени.

1. От какво се причинява циститът?

Възпаленията на пикочния мехур могат да бъдат разделени на инфекциозни и неинфекциозни. Най-честите причинители на първата група са E.coli (един от нормалните обитателите на дебелото черво), Proteus, Klebsiella и Staphylococcus saprophyticus. Анатомията на жената е предпоставка за развитието на инфекции при нея – по-късата уретра (4-5 см) и непосредственото ѝ разположение до влагалището и ануса. Долната част на женската уретра е населена с бактерии, които не са болестотворни, но при навлизането си в мехура и размножаването си, причиняват възпаление.

При мъжете количеството на тези бактерии е по-малко, а и уретрата е по-дълга (20 см). Провокиращи фактори за цистит са намокряне и простуда (особено на долни крайници), нередовно уриниране и намален приемна течности.

Причините за неинфекциозните цистити са разнообразни: лекарства, радиационно облъчване, алергии, задръжка на урина.

2. Каква е клиниката на заболяването?

Циститът може да бъде остър (появяващ се за първи път при здрав преди това пикочен мехур) и хроничен (често рецидивиращ, на фона на вродени анатомични аномалии или други предразполагащи фактори).

Цялата статия за появата на цистит след секс може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За лек цистит е най-добре да се пие много много вода. Примерно 2 литра на ден. Или колкото трябва. Да се ходи до тоалетната често. И да *** бактериите. Щото в някои случаи антибиотиците просто не помагат, а водят след себе си и разни други видове от флората и фауната.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2 даваш шомпола да се оближе и запомни не е дву а три цевка
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами кога да се появява?! След като с шомпъла се прогонва двуцевката последователно!