Стресът на работното място ни вкарва в болница

Зачестяват случаите на психични разстройства
3 авг 2015 07:41, Румяна Тасева
4
Стресът на работното място ни вкарва в болница
Ройтерс, архив

Високото ниво на напрежение и стрес на работното място повишава рисковете от излизане в болнични заради психично разстройство, се твърди от проучване.

То е проведено между 12 000 шведи в продължение на 5 години, време през което около 8% от работещите излизат в болничен заради сериозен емоционален проблем. Данните от нещо ще бъдат представени в августовския брой на Journal of Occupational and Environmental Medicine.
 
В три четвърти от тези случаи са засегнати жени. По-голям риск за хората се изчислява при работните места, където има голямо натоварване, напрежение, липсва социална подкрепа и са налични твърде високи изисквания към служителите. Пагубният ефект на работното място се равнява на този от воденето на нездравословен начин на живот и тютюнопушенето. За изненада и на самите изследователи употребата на алкохол не се оказва причина за отстъствие от работа заради психично разстройство.

От друга страна повишената двигателна активност намалява този риск.

От предишни проучвания става ясно, че работният климат и психо-емоционални условия на работното място влияят на числото болнични в дадена компания.

Още здравни новини ще намерите на Рuls.bg


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
d-r преди 5 години
samo 6uslerovi tableki mnogo sa efikasni,pomagat pri stress I umora
2
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 5 години
а бе голям стрес е да живееш и работиш в Швеция...
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Душевно разстойство - акъл