Касата да избира с кои болници да работи? Корупция!

Здравеопазването у нас е много достъпно, смята експерт
10 авг 2015 20:40,
10
Касата да избира с кои болници да работи? Корупция!
Снимка: bgonair.bg

Възможността здравната каса да избирa с кои болници ще сключва договори е чиста форма на корупция. По този начин определи една от идеите, заложени в закона за здравното осигуряване, доц. д-р Стайко Спиридонов от Националната асоциация на частните болници в ефира на България Он Ер.

Това предложение на здравното министерство ще се обсъжда от парламента наесен.

Д-р Спиридонов не смята, че сливането на болници трябва да се случва на доброволен принцип и няма да намали административните разходи.

Още по темата

"Ние имаме едно много сложно развитие и то не може да стане за една година. Трябват ни от 3 до 10 години, за да има качествена промяна. В цяла Европа не са доволни от финансирането на медицинските специалисти, нито пациентите са доволни напълно от обслужването", уточни специалистът.

По думите му сливането на болници е нещо хубаво, но то трябва да стане естествено, не административно. Самите болници трябва да поискат своето сливане, обясни Спиридонов.

Той определи намеренията и начинът, по който се работи с оглед да се подобри положението на пациента, като добър. Той коментира и качеството и достъпността на медицинските услуги у нас.

"По отношение на качеството на медицинската помощ в сравнение с бившите социалистечски страни, по нищо не отстъпваме. Квалификацията на лекарите е добра, но условията, при които работим, са различни", обясни експертът. По думите му достъпността до медицинска помощ в България е много голяма.

"Тука сутринта може да сте при джипито, по обяд - при специалист, до вечерта - в болница. Това не може да се случи в Англия, Франция. Това е така, защото методът за приемане на пациентите в болница е твърде дълъг там", обясни Спиридонов.

"Всеки пациент, който има заболяване, ние го търсим, нашата пазарна система на здравеопазване много бързо позволява пациентът да стигне до съответния специалист, тъй като той след себе си носи и финансови средства", допълни още той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В случая достъпност не означава без пари, а бърз преглед. А в Англия, която господинът цитира, когато личният те насочи за преглед чакаш между 6 и 8 седмици заради лимитите. Ама там минават по правилните пътеки и се караде само от договорите за услуги, оборудване и консумативи. В България се краде И от пациентите чрез измислените пътеки. А иначе корупцията не сме я измислили ние.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно на този господин болницата , как източва здраваната каса ви е бедна фантазията! Познавам го много добре господина от снимката!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е преди да бъдат цитирани левенти от типа на Спиридонов да се провери дали не обслужват модела #КОЙ в здравеопазването. В случая тоз младеж слугува на Тиков - горд собственик на Софиямед
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kak moje lekari koito gi pokasvat Po tv kato Dr neschkov da mu plaschtat oschte saplatata Jena mu i tja vsima ruschveti i tja e lekar pensioner a na Rabota sa Tova nama mesta sa mladite lekari ot pensioneri koito oschte rabotat besobrasie
3
1
 
18
 
! Отговори
Симо преди 8 години
Аз нямам здравна осигуровка защото живея в чужбина Преди година ми се наложи да извадя медицинско за шофьорска книжка. Отидох в частна болница Хигия Пазарджик. Там срещнах приятел от ученическите години който беше дошъл за същото медицинско. Изчакахме се и отидохме на кафе. За мое голямо учудване се оказа че той е платил повече защото беше със направление от здравна каса. Посмяхме се и му казах че азси платих за прегледите а той за прегледите и за касата.Крадлива е българската държава
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо касата не трябва да бъде една. Второ, винаги касата избира. Който плаща, той решава. Достатъчно болниците си играха с тази каса. Погледнете израелската здравна система. Касите са три. Болниците са много. Болница която не върши работа ще остане без пари.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВО МУ Е ДОСТЪПНО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕ ПЪРДОНОВ? ТОВА ЧЕ В ПИРОГОВ НА ЕДИН ПРИЯТЕЛ МУ ВЗЕХА 1.500 ЛВ ЗА СЧУПЕН КРАК. А НА ЕДИН ДРУГ МУ ВЗЕХА 1.200 ЛВ. ЗАТОВА ЧЕ МУ БИНТОВАХА ПУКНАТАТА РЪКА. ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАТ ОСИГУРОВКИ ОТ 30 ГОДИНИ. НА ТОВА ДОСТЪПНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЛИ МУ ВИКАТ ВЕЧЕ? ЗАЩО ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ ТА КАТО ОТИДА ПРИ ДОКТОР МИ ГЛЕДА В ПОРТФЕЙЛА ЛИ?. ДА ВИ *** ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ТЪРГОВИЯ СЪС ЗДРАВЕТО НИ СИ ПРАВЯТ.