Семена от копър - символът на дълголетието

Кои са полезните им свойства?
11 авг 2015 21:50,
5
Семена от копър - символът на дълголетието
Снимка: Reuters, архив

Копърът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Той произлиза от Южна Европа и се оглежда широко по Стария континент, в Близкия Изток, Китай и Индия.

Заедно с мащерката и копривата, стотици години копърът е бил почитан от англосаксонците като свещена билка за облекчаването на редица здравословни проблеми поради многобройните си ползи за човешкия организъм.

Подправката е една от най-търсените съставки в много от популярните кухни по целия средиземноморски регион. За много култури копърът символизира дълголетие и сила. Конкретно семената му се ползват за лечение на проблеми по цялото тяло. Те се събират, когато цветовете на растението придобият кафеникав цвят.

Наподобяват анасоновите семена – имат продълговата и извита като запетая форма, дълга около 3-4 сантиметра, в светло кафяв цвят с фини вертикални ивици по повърхността. Малките зрънца имат изключително много здравословни хранителни вещества, етерични съединения, витамини и минерали.

Те съдържат многобройни флавоноидни антиоксиданти като кемпферол и кверцетин. Тези съединения действат като мощни антиоксиданти, като премахват вредните свободни радикали от тялото по този начин се предлагат защита от рак, инфекции, стареене и дегенеративни заболявания на нервната система.

За ползата от семената на копъра ще разберете от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Ку-кулинар преди 8 години
Това на снимката не е копър, а растение от същото семейство и няма име на български. Някои, вкл. в кулинарни предавания погрешно го наричаг резене. Не е резене. На немски е фенхел, на френски - фенюи, на италиански -финокио. Не е генно извратено растение, да прощаваш 1! Садили са го още в римско време. Точно неговите семена, запечени се използват в италианската кухня. На мен ми върви на салатка с мастиката, но задушено с масло е много елегантна гарнитура към месо - анасоновият аромат се променя
1
6
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
продавам планински кимион ( от Рила планина ) 100 гр. - 10 лева