Водопроводните тръби ни тровят с олово

Металът има остър невротоксичен ефект
Обновена: 13 авг 2015 16:18 | 13 авг 2015 15:50,
21
Водопроводните тръби ни тровят с олово
Снимка: Reuters, архив

Когато в питейната вода се откриват животозастрашаващи нива на олово, виновникът обикновено са оловните тръби или съдържащите олово месингови и бронзови фитинги.

Според ново изследване обаче този риск крият и поцинкованите стоманени тръби, които задържат опасния метал в още по-големи количества.

Щатски учени, цитирани от сп. Environmental Science Engineering, анализирали водни проби от домовете с поцинковани стоманнеи тръби в няколко града.

В повечето случаи концентрацията на олово надвишавала цели 100 mg/L. В други достигала до количества като 172 mg/L или повече от 10 пъти над нормата, определена от Агенцията за защита на околната среда в САЩ.

Експертите посочват откритието като нещо наистина плашещо, тъй като повишеното наличие на олово в организма може да увреди здравето трайно и необратимо.

Останалата част от материала ще намерите в здравно-медицинския сайт Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Kristiyan преди 8 години
Вместо да пишете безмислени статии за неща, които всеки знае, вземете като журналисти направете едно разследване как е в България, София и т.н
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агенцията за защита на околната среда в САЩ.Е НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО!
10
1
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Пийте от древни клденци!!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вервайте ми! Пластмасовите тръби са полезни , даже са лековити.
8
0
 
12
 
! Отговори
някога преди 8 години
Не че "възхвалявам" някогашното невежество, но:1.Пиехме вода направо от чешмата- преди 80 години и поколенията преди мен..от кладенците..( не е била никога чиста..)2.Помня, как майка ми слагаше легени когато вали дъжд и си миехме косите, защото дъждовната вода била "мека и чиста'..?!! Е, не мислете, че съм с "окапала" коса"..Може би "приспособяване'.. или "било ни писано' да сме живи.. кой знае..
7
1
 
12
 
! Отговори
. преди 8 години
В Америка да гледат Ким Кардашян от де пие вода - и те да пият от там.
6
1
 
23
 
! Отговори
wind преди 8 години
Я, изведнъж в заглавието водосточните тръби станаха водопроводни!
5
1
 
8
 
! Отговори
. преди 8 години
Съще е добре и да ги оцветяват - децата много се радват на шарени облачета.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия е поръчка на фирма сменяща щрангове. Много огладнели са и те горките, ама няма. Всичо детето беше с поцинковани се смени.
3
2
 
11
 
! Отговори
. преди 8 години
Нашите приятели от НАТО да пръскат по-често от самолетите-цистерни. Хем има красиви облачета, хем алуминия можел да измести оловото във водата.
2
2
 
30
 
! Отговори
Тато от НАТО преди 8 години
аз пия минерална вода която си наливам с тубичка от извора. единствените опасни вещества са от самата тубичка, която не трябва да се оставя на слънце, защото при повече от 50 градуса Целсий се отделят токсични вещества от найлона на тубичката. Това ще е докато нашите любими американски партньори започнат да работят за енергийнат ани независимост от русия, пробивайки дупки в подземните пластове и вливайки коктейл от 600 токсични и канцерогенни вещества в почвата и подземните реки. тогава че мрем!
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли толкова непрофесионална публикация!!!"Водосточните" тръби нямат нищо общо с "водопроводните" тръби, нито с водата, която пие. "Водосточните" тръби просто отвеждат дъждовната водата от покривите в земята.