Мъж от Софийско почина от нилска треска

Това е вторият случай на заразяване с болестта у нас
18 сеп 2015 12:07,
9
Мъж от Софийско почина от нилска треска
Снимка: архив, Reuters

Мъж от Софийска област е починал от западнонилски енцефалит (нилска треска). Това е вторият случай на инфекцията с местно заразяване у нас. Вирусът се предава от комари.

Още по темата

"Човекът е възрастен, с придружаващи заболявания и увредено общо състояние. Повечето хора дори не развиват заболяването", обясни за "24 часа" държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той поясни, че мъжът е бил приет в инфекциозната клиника на ВМА с оплаквания от силно главоболие.

Вирусът е доказан в Националния център по заразни и паразитни болести. През май там откриха заразата у 7-годишно момче, ухапано от комар в столичен парк. Детето за щастие оздравя след навременната диагноза.

Заболяването протича с признаци на грип — треска, хрема, възпаления на лигавиците. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно — 80% преболедуват без да показват клинична изява, а смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6От 2010 не само гърция, но и Македония, и Сърбия докладват за регистрации на комарите на територията на страната. Освен това, самите комари са само преносител. Източник е заразено/болно животно или човек. Другият простичък факт е, че винаги в случаите на големи/масови преселения, след това се е наблюдавал бум на нетипични за районите заболявания.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И КАМИЛСКА ТРЕСКА ЩЕ ВИ ХВАНЕ. ТЕЗИ БЕЖАНЦИ КОИТО СА В БГ НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ И ЩЕ НИ ПРИНЕСАТ ХИЛЯДИ БОЛЕСТИ. НО СПОРЕД ПЛАНА РАН-ЪТ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ В ТИКВОЛАНДИЯ ПОД 5 МИЛИОНА ОВЦЕ. ТАКА ЧЕ НЯМА СТРАШНО!!!!!!!!!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, стига писахте.За не-увредените, основните резервоари на тигровите комари са в Гърция, нямат нищо общо с бежанците.
3
1
 
24
 
! Отговори
Нилски бежанец преди 8 години
Това е треска от Нилски бежанец. Ще свикнете, няма страшно.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Климатичните граници май окончателно паднаха и скоро ще се върнат и други вече позабравени у нас заболявания като малария и разните му трески, предавани от кръвосмучещите и най-вече комарите. Тъжно, но факт, с който ще ни се наложи да се съобразяваме!
1
3
 
31
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
ПРОСТО КОМАРА Е ОХАПАЛ НЯКОЙ БРАТЧЕД НА МАЙМУН ОБАМА С КАКВИТО Е ПЪЛНО СОФЕТО...И ПОСЛЕ Е ПРЕНЕСАЛ ЗАРАЗАТА...СКОРО И ЕБОЛА , ЧУМА ,ПРОКАЗА И ВСЯКАКВИ ТАКИВА ЧАКАЙТЕ В РОДИНАТА..ЗА СПИНА НЕ ГОВОРЯ...