Язвена болест в детска възраст – причините

Съществува генетична предразположеност за заболяването
5 окт 2015 13:55,
0
Язвена болест в детска възраст – причините
Снимка: Reuters, архив

Пептичната язва е хронично-рецидивиращо заболяване. Най-често засяга стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума). Пикът в заболеваемостта от дуоденална язва е около 40-годишна възраст, а за стомашната - 50. Оказва се обаче, че в част от случаите заболяването започва още в детска и юношеска възраст.

Стомашната язва в детска възраст е сравнително рядка. От друга страна, това не се отнася за дуоденалната, която е повече от 10 пъти по-честа от стомашната в този период. Най-често началната изява на заболяването е между 10-тата и 14-тата година.
 
Причините за поява на язвена болест в детска възраст се припокриват с тези, обуславящи развитието на патологията сред възрастни. Съществува генетична предразположеност за заболяването, която създава благоприятен терен за развитие на болестта.
 
Друг основен рисков фактор е инфекцията с микроорганизма Helicobacter pylori. Предаването на бактерията се осъществява чрез слюнката (целувка, ползване на общи прибори) и при нарушена хигиена по фекално орален механизъм. Смята се, че повече от 50% от населението на Земята е носител на бактерията като заразяването се осъществява в детска възраст. 10-15% от носителите развиват пептична язва като усложнение на инфекцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари