500 лекари са напуснали България само за 2015-а

Увеличава се делът на току-що завършилите медици
14 дек 2015 20:11, Десислава Попова
67
500 лекари са напуснали България само за 2015-а

Над 500 лекари са напуснали България тази година, алармират от Българския лекарски съюз (БЛС). Тревожните факти показват, че сертификати за работа в чужбина от БЛС са взели 505 лекари. От тях заминалите със специалност са 284, а 221 са без специалност.

Статистиката, която съсловната организация води от 2012 г., показва тенденция за леко увеличение на напускащите лекари, но току-що завършилите са все по-голяма част.

В стремежа си да подпомогне младите лекари и да ги мотивира да останат в страната, за тази година БЛС е успял да събере средства за рекорден брой стипендии – 61. Тяхното връчване ще се състои утре в Първа градска болница.

Лекарският съюз отпуска стипендии в размер от 400 лв. месечно на млади лекари-специализанти и редовни докторанти за четвърта поредна година. През първата година от стартирането на проекта за подпомагане на млади лекари са връчени 11 стипендии. През 2013 г. броят им достига 56, а през 2014 – 52 стипендии.

По данни на експерти от Българския лекарски съюз за последните 4 години над 1800 български лекари са напуснали страната и са намерили работа в чужбина: през 2011 г. - над 500 лекари, през 2012 г. - 447, през 2013 г.- около 400, а през миналата година - още 540 лекари.

Още новини от Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
С тези мафия която е над държавата, даже са малко.
27
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези дето слагате червени кръстове на "масови смъртни случаи в болниците"-можете да се информирате от първа ръкаОтидете във всяка една болница в моргата и се уверете самине отричайте съществуващи факти и истиниЧухте ли учещ доктор да каже "искам да се раздам на хората-да работя за колкото ми дава професията"не не сте чули или прочелиНо вместо това четете и слушате как ще печелят в Германия или кой знае къде, как са ощетени-как знаят 50 езика и намкви си способности и ги е срам че са българи
26
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно е така:"Образованието по медицина е изключително скъпо.Аз не съм съгласен държавата да заплаща на въпросните млади специалисти обучението от моите данъци и след това те да заминават в чужбина.Добре е да се измисли някакъв механизъм,да речем ,който не си заплаща обучението да работи 5г тук."А дори и да останат тук, след като всички сме плащали за обучението им, после ни смъкват кожите!МЕДИЦИНА, СТОМАТОЛОГИЯ И ФАРМАЦИЯ да се учи изключително за собствена сметка!
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 26А след 25 год. "демокрация" когато на влас са хората които оправдават рязането на глави на министър председатели и горени на живи хора в пищите на обществената безопасно с сме до тук. *** е винаги *** и сега и преди 25 години и преди 50 и преди 90 год.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен25И какво като ги задължатда останат туг за 5,та дори и за 10 г.?Само,че когато нямаш средства за производство-добре работещи здравни заведения и здравна каса,повече средства и целесъобразно използване на такива по предназначение,какво се получава?
23
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медицинското образование преди може би 70 те години на 20 век е било на някакво ниво, като колкото по - рано е завършил някой индивид, толкова по-добър специалист е бил.Старата генерация лекари и сестри са на много по-високо ниво от новозавършилите.Това е факт, а и човечността не е била дефицит при тях.НовИте лекари и тук и по света, да ме прощават, но не знам за какво си губят времето като учат тази специалности не на последно място -масови смъртни случаи в болниците.ДАЛИ Е СЛУЧАЙНО?
22
1
 
31
 
! Отговори
До 25 преди 8 години
По тази логика, понеже държавата плаща висшето образование на всички специалности, да се забрани и на инженери, икономисти, IT специалисти и каквито още се сетите да напускат БГ??? Еднакъв аршин за всички
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бас се хващам че няма нито един напуснал, потомствен рушветчия и гламар,който по цял ден върти синджира, драпа си макарите стресиран, занимава се с далавери, рушвети, прикриване на престъпления, дрямка в храсталака и накрая за благодарност торба с пари и пенсия на младини.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не може да бъде ,това е руска пропаганда ! ,,Вожда'' каза ,че България бележи невиждани и нечувани върхове в своето развитие откакто той е на власт !
19
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 50 години управление на небългарската партия БКП-БСП нещата стигат до тук. Тази партия , която пращаше хората в лагери и хранеше прасетата с човешки трупове , сега се чуди какво става . Другарите са толкова учудени , че не спират да дават акъл , който нямат .
18
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образованието по медицина е изключително скъпо.Аз не съм съгласен държавата да заплаща на въпросните млади специалисти обучението от моите данъци и след това те да заминават в чужбина.Добре е да се измисли някакъв механизъм,да речем ,който не си заплаща обучението да работи 5г тук.
17
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, тука *** ти се качва на главата, на луд те прави, научен е от соца че другаря доктор е длъжен да му търпи магариите.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Atakist!Bqgai i nese vrashtai! Bez tova, atakistite ste rushvetchii avantajdii!
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно какво иска да каже 19 . Явно този човек е психично болен . Викайте линейка , че се е запенил нещо .
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Neshto naroda mai zapochna da obednqva i rushveta ne vari!
12
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завършвам догодина,само че не се виждам с големи переспективи в България! По време на следването карах с малко повече пари,отколкото ще бъде заплатата ми! На всичкото отгоре съм почти отличник,завършил съм английска гимназия,добре се справям и с испанския! Някой може ли да ми обясни,на кому оная работа ще диря в България? С ръждивите невестулки ли да си говоря на английски?Заминавам,пък да става каквото ще,може някога да се върна,ама надали!Сори!
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9 n, кой да те осведоми бе братче, тука сме само еднооки циклопи и не виждаме по-далече от едната си вежда.
10
1
 
26
 
! Отговори
Dara преди 8 години
:-):-):-)doktor da raboti za 300 evro v bg?! :-):-):-):-)Abe vie na red li ste s akila?!:-):-):-):-)
9
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И много още ще напуснат страната.