Биотероризъм е да се водят болни деца на забавачка

"Хората с грип също са вид терористи, да си стоят вкъщи"
8 яну 2016 11:00,
33
Биотероризъм е да се водят болни деца на забавачка
Снимка: архив Булфото

Истински биотероризъм е да се водят видимо болни деца в детските градини и яслите, обяви главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.

"Разбирам, че има майки, родители, които са притиснати, работещи в частни фирми, където не се гледа добре, ако  взимат болнични. Но какво са виновни другите родители?", попита Кунчев пред bTV.

Още по темата

Той обясни, че едно болно дете за десет дни може да разболее 50 на сто от другите деца в детската градина. Затова здравните власти са дали разпореждане болните деца да се връщат вкъщи. "Нека не ни се сърдят родителите", настоя Кунчев.

Според Кунчев болните хора, които не стоят в къщи наистина в известна степен са биотерористи. Той обясни и че биотероризмът е започнал от старите гърци и перси. Различните армии влизали на чужда територия и заразявали кладенците като хвърляли в тях умрели животни.

"Пускат овци или кози. Те съдържат бактериите, които е нужно и отравят водата. Или пък пускат стада със заразени животни или дори заразени роби с цел да предизвикат епидемия", разказа Кунчев.

Той обясни, че когато става дума за респираторни инфекции, нещата не са толкова фатални, защото тях човек ги кара на крак и не е толкова отпуснат.

"Но при грипа не е така, защото трудно човек ще дойде на работа, толкова е силно главопобието му, отпаднал е, има висока температура, че е ясно, че не може да продължи и трябва да остане вкъщи. Ние също го препоръчваме, защото излизането навън води до усложнения, до пневмония. Когато сте с грип, трябва да останете вкъщи и за да запазите хората, с които контактувате", каза още Кунчев.

Дали ще се разболееш, ако около теб има терорист зависи от моментно състояние на отделния организъм, стана ясно от думите на здравния инспектор.

Ангел Кунчев отново припомни, че щамовете, които ще ни атакуват тази година са "Швейцария" и "Калифорния", по-известен като свински грип. Очакванията са именно "Калифорния" да предизвика грипната вълна у нас.

Здравният инспектор припомни, че той поразява най-вече хората в активна възраст и води до усложнения, затова призова всички да бъдат внимателни и да търсят лекар, щом усетят, че нещата не вървят както трябва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28, казах, че не са пропуснали градина поради болест, ама нали е пълно с прости хора, които изказват мнение без да имат понятие какво коментират... иначе 35 дена отпуска, плюс 6 часов работен ден, плюс 480 дни бащинство и майчинство... дали не са децата с нас достатъчно дълго време
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хехе, а тук в швеция не може да става и дума за спиране на деца от градина при наличие на сополи или настинка. Децата са навън даже и в дъжда, моите деца не са пропускали детска градина от около 2 години заради болест.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До художникааналогично през интернет има онлайн уроци/ лошото е че някои са платени/ ,болните деца могат да не изпускат материала от училище.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя колежка ми обясни, че детето се спира от градина, само ако от там ти се обадят да отидеш да си го прибереш, тъй като е болно. Иначе с кашлица, със сополи - там да си стои. И как да очакваме от хора, които не ги интересува, че собственото им дете е болно, да мислят, че ще заразят чуждите деца!
20
6
 
11
 
! Отговори
хаха преди 8 години
започна се с оправданията бг-мама се пренесе тукпритиснати билиама заради вашата притиснатост други деца се разболяват, те разболяват родителите си. ами болен родител заради вас като не ходи на работа също му правят забележка и току виж го уволнили. я си гледайте работата с тези оправдания! наемете си гледачка за 3-4 дни сополивко няма да се вътрите много, но поне няма да заразите един куп и деца и родители!
19
4
 
11
 
! Отговори
до номер 22 преди 8 години
Кой ли? Когато при нас това беше проблем (по-скоро страдахме от такива прости майки), знаеш ли една какво беше казала - имала две деца. Малкого болно, със сополи до брадата. Тя го праща обаче на градина, за да не заразяло другото и дете. ООООО разстрел за такива майки.
18
1
 
7
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
PRI TODOR JIWKOW....WSICHKI SPORTUWAHME I RQDKO BOLEDUWAHME......
17
3
 
3
 
! Отговори
решението. преди 8 години
на следващите избори гласуваяте със самолетен билет. еднопосочен. след известно време и малко зор и родителите си ще можете да дръпнете. ако ще ви липсват де :-) практично е все пак. грижат се за унучетата.
16
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков преди 89та децата боледуваха много повече от сега и ако детето боледува много и вземеш отпуска да го гледаш уволняваха и двамата родители и ги пращаха в комунистическите лагери.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаех си, че рано или късно всички ще ни изкарат терористи!! *** те и куурвите са венерически терористи, геоветте също! Ама най голямите терористи са в парламента! За 26години унищожиха 7-8 МИЛИОНА съдби на българи
14
2
 
21
 
! Отговори
художника преди 8 години
В една детска градина в ж.к. Младост /не и пиша името, за да не прозвучи като реклама/та там проблема е решен от самата директорка. Отделила е една стая на която пише "КАРАНТИНА"и всяко детенце, за което има съмнение че е болно, но е оставено в градината е там в тази стая и за него се грижи отделен персонал и мед. сестрата.Този опит може да се въведе навсякъде, вместо да обвиняваме само родителите.
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще го храни това дете ако останеш на улицата? Вземеш ли болнични да го гледаш ако е болно и си уволнен! На работата ли да го водиш докато е болно? Никой не иска да праща детето си болно на детска градина.
12
5
 
5
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Но да тъпо е попринцип... но моето дете се падна да боледува през няколко дни, въпреки че нямаше нито едно очевидно болно дете в яслата...просто малките деца си боледуват... вари ги печи ги... факт
11
5
 
3
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Апък не-био-тероризъм е например когато лелките настояват да си взимате до 1 часа наобяд, защото не можели да се справят, и после пият кафенца и пушат пред яслата до 6 часа вечерта. Или оставят малко дете да плаче докато си пафкат защото са ииизключително натоварени.
10
2
 
8
 
! Отговори
Ходя Пеш преди 8 години
Нас пък ни проверяват за въшки всеки път. Затова аз ги махам на щерката преди да влезем, после пак и ги слагам.
9
5
 
25
 
! Отговори
р преди 8 години
Тази година беше кошмарна в моето семейство от гледна точка на грипове и други заразни болести...Детето ми е на 4 годинки, не я пускам болна на градина и съответно отсъстваме от работа, както аз, така и съпругът ми, за да я гледаме. Естествено направиха ми коментар в работата, въпреки че работя на едно и също място повече от десет години. Не стига, че детето ти боледува, лежиш с него по болници, ти боледуваш, ами ти и правят забележки и предупреждения в работата . Такъв е животът, явно...
8
3
 
13
 
! Отговори
Минко с 8 деца преди 8 години
Най-обичаме да ходим в мола да кихаме!
7
4
 
12
 
! Отговори
Болен преди 8 години
Тоз пък откъде изпълзя, за пръв път го чувам, а изказването му за умрели животни в кладенците - изобщо не е съпоставимо със ситуацията, в която са притиснати родители и деца. И изведнъж - каква грижа децата, ще се разплача ...
6
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Ами ти като си много отговорен, не си води децата на градина, щом там се разболяват! Да не мислиш, че от хубаво някой си е оставил болното дете? Не всеки има баби под ръка, па и с тая пенсионна реформа бабите работят до гроб, така че пак няма алтернатива.
5
6
 
27
 
! Отговори
БОЛЕН преди 8 години
Лесно е да се говори от екрана.Работещите в д-вата нямат никаква защита-ходят болни на работа,защото иначе могат да им духнат под опашката или защото парите са малко.Затова има много хора с хронични заболявания.Работодателите са като истински феодали.Вижте,че дори водещите по телевизиите говорят на нос,с пресипнал глас,ама да са на екрана.