BG лаборатории тестват предимно хранителни добавки

У нас не се тестват наши лекарства, защото е много скъпо
Обновена: 18 яну 2016 17:29 | 18 яну 2016 14:37, Анисия Иванова
7
BG лаборатории тестват предимно хранителни добавки
Архив: Булфото

В България се правят предимно клинични изпитания на нашите хранителни добавки. Специализираните ни лаборатории не тестват наши лекарствени препарати, защото струва много скъпо. Това съобщи доц. Павлина Долашка, експерт по органична химия в БАН.

А и самото узаконяване отнема около 4-5 години, обясни тя пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Миналата седмица стана ясно, че шестима са приети в болница след изпитание на ново лекарство в Западна Франция. Единият почина, а другите пет вече са стабилизирани. Според информация са ползвани препарати на основата на канабис. Случаят във Франция идва по време, когато в Европа и света се водят дискусии около узаконяване на марихуаната за лечебни цели - използването й като болкоуспокояващо при различни болести.

Още по темата

Според доц. Долашка проблемът не е бил в лекарствения препарат. "Тестването е започнало през юли върху 90 души. Първите симптоми се появяват след 6 месеца - през януари. Ако е имало проблем, той е трябвало да се прояви по-рано", обясни специалистът. Пациентът или е предозирал дозата, или е комбинирал с нещо друго, предположи тя.

В марихуаната се съдържат над 420 различни компонентни. Едни от тях имат положителен ефект, други - отрицателен. Ако човек предозира или се опита сам да се лекува, тогава има риск, смята Долашка.

Тя обясни, че един лекарствен препарат минава през няколко етапа на проверка. Минава се през много лабораторни изследвания - дали е опасен, след това се тества върху мишки или хамстери и тогава върху хора. Първият етап - тест върху определен брой здрави хора, е, за да се види дали има проблем.

В Европа подобен инцидент случай е имало през 2006 г., припомни химикът. Във Франция всяка година се тестват 1700 нови препарати. Лабораторията, където е станал инцидентът, е от 1986 година и досега е участвала в стотици подобни изследвания.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мария Шопова се занимаваше с фотодинамична терапия при някои видове рак, но под предлог, че не прави нищо ново и се занимава с вече известни неща, я махнахте от ИОХ-ЦФ. Просто те работиха с лабораторни животни, а не само чисто химически неща. Само определени хора имат правото да "откриват" нещо.
4
4
 
1
 
! Отговори
Батка преди 8 години
На нас не ни трябват лекарства, а добавки като креатин и протеин. Нямам мозък, имам мускули, но в българия и без това акъла не се цени.
3
1
 
8
 
! Отговори
F преди 8 години
Твърдението в заглавието не отговаря на истината! Тестват се.
2
5
 
4
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Вас все някой ви трови, аман от такава ***, ай сиктир
1
5
 
5
 
! Отговори
az преди 8 години
Лекарства в България се тестват, защото е много евтино! А и няма НИКАКЪВ контрол върху това дали някой тества нещо върху теб или не... Докторите по различните клиники участват в проучвания(което е другото име на теста) ...платени за лекарите, не и за пациента!! Абе да не им попаднеш в ръчичките...