Родилка между раждането и смъртта... Къде е истината?

Жената подозира лекарите, че унищожават документи
8 фев 2016 13:30,
37
Родилка между раждането и смъртта... Къде е истината?
Снимка: архив Булфото

Родилка обвини столичен лекар, че не е обърнал внимание на влошаващото й се състояние и животът й е бил застрашен. Случката се развива във Втора градска болница. Медиците там са категорични, че няма пропуск в лечението.

Жената смята, че животът й е бил застрашен, след като часове наред е оставена без надзор и не са предприети мерки за влошаващото й се състояние.

Още по темата

Милена Стефовска вече е добре, радва се на малкия си син. Упреците й и тези на семейството й обаче са към д-р Хаджийски.

"След планово секцио в 10:35 часа сутринта от раждането на сина ми до 16:30 часа бях оставена без надзор. Бях изкарана от реанимация, караха ме сама да стигна до стаята си и бях оставена там", разказа Милена пред bTV.

Санитарката пристигнала след 16:30 часа, забелязала, че изпада огромен съсирек. Извикали доктора, а той отвърнал: "Нормално е, не се глези, стегни се, това е секцио, боли".

"Болките ставаха все по-нетърпими. Аз нямах сили да викам доктора. Жената на леглото до мен вършеше тази работа", спомня си Милена, която е категорична, че зад всяка нейна дума стои свидетел или документ.

На доктора, който дошъл нощна смяна, му трябвало минута и половина, за да натисне жената по корема, да види как излиза кръвта, да докара ехограф, да види какво се случва и да извика спешните екипи моментално да й бъде назначена животоспасяващата операция.

Съпругът на Милена Цвятко Коцев също е категоричен, че не могат да оставят майката без никакъв надзор. "Не може да не докара ехограф, за да види дали всичко е наред", каза той в студиото.

По думите му за преглед не може и да става дума. "Според лекарите се оказа, че имало срастване на плацентата с матката и това не е било видяно при самото секцио", заяви Коцев.

Д-р Мария Чорбева от Втора градска болница обаче е категорична, че след сигнала лекарска комисия е установила, че няма пропуск от страна на лекарите по време на секциото.

"Тази плацента, която се е сраснала с матката, може да се случи, не е пропуск от страна на лекарите. Това доказаха и проверките", подчерта тя.

Д-р Чорбева обясни, че д-р Хаджийски е написал своите обяснения по случая и за него не е имало нищо обезпокоително до този момент. Получилото се кървене при родилките е било в рамките на нормалното след секцио, подчерта тя.

Милена Стефовска разказа и че е видяла как в канцеларията на болницата се преснемат документи. Тя предполага, че са на починалата преди година родилка Илияна, случаят на която бе разказан преди седмица.

Тогава майката на Илияна разказа версията си, че дъщеря й е починала след като е била натискана силно в областта на корема.

"Снимайки документите се стига до една кардиограма. Казаха, това няма да й трябва, и се хвърля", разказа Милена.

"Възможно ли е и с моите документи да се е случило същото? Къде ми е изследването, за което Хаджийски е казал пред "Медицински одит", че ми е направена пълна кръвна картина в 18 часа, а то липсва в досието ми", попита Милена.

Д-р Чорбева обаче категорично отхвърли обвиненията и подчерта, че документ не е унищожаван.

Въпреки това Милена заяви, че ще свидетелства за унищожаване на документи, ако има прокурорска проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
18
 
! Отговори
истински казус преди 8 години
Звъни ми нервен баща и ми съобщава безцеремонно ,че сина му е бит и му трябва консулт с очен лекар и направление за скенер.Поканих го на преглед . Обстойно го прегледах ,но се оказа ,че сина няма здравни осигуровки.Дадох му "зелени " талони и за очен и за скенер при което бащата каза ,че това не е нужно на сина ,защото си бил добре.Изумих се! За 20 мин мнението му се обърна на 180градуса.И средствата няма да стигат докато ползваме НЗОК като орташка кобила.
33
0
 
18
 
! Отговори
анекдот преди 8 години
Господ Бог решил да оправи здравеопазването в България.Преобразил се като Джипи ....и при него влиза парализиран пациент инвалидна количка.Господ -Бог го изцерил светкавично.Оздравелия излиза и учудените чакащи пред кабинета питат изумени:"Какво стана"??Проходилия отговаря : "Абе калпава работа ...едно кръвно не ми измери"
32
0
 
18
 
! Отговори
справедлив преди 8 години
Здравна каса до момента заплаща договорените суми.Но те са ограничени ,не е бездънна и липсата на строги правила водят до хаоса .Пояснявам - угаждащи политици скандират ,че направления има .Медии търсещи внимание по най- лекото съпротивление / с лекарската гилдия/ тиражират със всички средства ,че Дипито Нямало право да отказва направления.Обаче истината е ,че ресурса е ограничена и лекарите не са длъжни да заплащат прегледите на пациентите ,защото това де факто е така -след преразхот ги
31
0
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Как да се разбира фразата"нужния лекар"!?! Е това е сериозен проблем..........Д-р Хаджийски - направил ли е секцио с нейно съгласие ? -Да!Бебето живо ли е? Да!Тя жива ли е ? - Да! е след операция боли , след операция кърви .......били "изчезнали " хартийки Не ,изчезнало е чувството за признателност , и за поемане на лична отговорност от страна и на пациента .Това се забравя - пациента е активна страна в лечебния процес!
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези икономически проблеми са в основата на драмите с пациентите. Не мога да преценя действията на доктор Хаджийски, не съм специалист. Само зная, че всяко състояние се отнася за дадения момент и може да търпи развитие. Милена не можа ли да си избере подходящия лекар, при когото да ражда? Майка и и свекърва и да не са паднали от небето? Не познават ли ритуали за леко раждане? 9 месеца малко време ли беше да изберат нужния лекар?
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болницата е търговско дружество, от което не зависи определяне цени на медицински услуги, това го прави здравната каса. Няма избор нито за болницата кой вид финансиране да избере, нито за пациентите дали и какъв вид осигуровки да си правят. Просто е - по личен избор хората да си правят целеви осигурителни банкови сметки. Или да изберат действащата и сега здравна каса. Или да не се осигуряват, осъзнавайки, че подлежат на лечение само в спешен случай. Спешните звена са задължение на държавата.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата взема данък на минимум 240 лева доход, независимо дали реално ти си изкарал такъв доход. Може и 20 лева да си заработил за цял месец, тя не се интересува. Това е, ако практикуваш свободна професия, включително и лекарска. И във всички случаи, да започнеш частен бизнес е като подвизите на Херкулес. Прави се всичко, за да бъдат отблъсквани хората от бизнеса. Включително и при лекарските услуги.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карайте нататък. Обявявайте лекарите за мошеници. Държавата цака и лекари, и пациенти, но го отнасят лекарите. Като така, физически няма да има кой да се отзове и да лекува. Питали ли сте се защо никой не практикува сам, а обикновено търсят обща лекарска практика? Защото държавата е изяла лекаря преди и да си е помислил да си предложи медицинските услуги. Примерно. Ако лекар практикува свободна професия, независимо от началните му ниски доходи, облага се на 240 лева. Да ги е спечелил.
26
0
 
18
 
! Отговори
of 27Съпоставка преди 8 години
Преди 50 години са раждали по нивите-Преди 30 в селските здравни служби и при повече раждания и с по- малко проблеми!Съчувствието трябва да е взаимно: лекаря отговаря за два живота, акушерките и сестрите обслужват по няколко родилки едновременно ........за тях подС грубостта си и ниското заплащане пропъдихте сестрите , акушерките застаряват , а и лекарите са се насочили към терминал 2 ........така че в 21 век може да започнете да раждане като в средните векове- по домовете си да ви бабуват.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако условията да добри, не казвам лукс, отношението положително и подкрепящо, много жени ще искат да раждат нормално, но когато в 21 век ти крещят, удрят шамари, унижават те и присъствието на близък за подкрепа е глезотия и при това платено, няма как секциото да не надделява. Хора, никой не е против естественото раждане, напротив, но как раждат жените по света, а тук жените раждат в общи предродилни зали и ставаш свидетел на нечие раждане и ужаса започва с прекрачването на прага. Обезбо. лукс...
24
0
 
18
 
! Отговори
иситна лие 17ти преди 8 години
Точно за лекарите Не важи "Гарван гарвану...."и ако имат някаква вина ,то е именна в липсата на колегиалност............всеки от тях се смята за по- добър от другите,което от една страна е добро самочувствие , но от друга индуцира всеобща несигурност......Този съвет дето се тиражира по медийте" обърнете се към добър лекар"трябва да се санкционира.Правилния съвет е :"Придълржайте се към препоръките " ,"направете си контролен преглед при един и същи лекар" защото така може да се отчета промян
23
0
 
19
 
! Отговори
здравно осигурен преди 8 години
Внася мижавите 8% и има достъп до солидарна сума. Еквивалент на задължителните застраховки и за кола и за жилища.Желаещите разкош си правят вариант на Каско и пак има рестрикции при събитие.Това е.Пътя на пациента е ясен и безплатен по линията на Личните лекари и специалистите в договор с НЗОК.Който иска избор наточно определен екип си заплаща,както е в частните болници........кое ви учудва?
22
6
 
21
 
! Отговори
реалност преди 8 години
Всяка операция е тежко психично и физично натоварване за хирурга.За това продължителността на живот на хирурзите е най- кратка.Това е тъжен факт.Да си нападате лекарите е грубо и нагло и от страна на пациентите и от страна на медиите: дори престъпниците съобщават само с инициали , а в тази статия е името на лекаря е огласено?!При жива и оздравяваща пациентка и бебе.Било й е тежко - със сигурност ,но лесно майка не се става.
21
0
 
21
 
! Отговори
истината по света преди 8 години
До личния лекар при проблем и ако прецени ,че не се оправят нещата само и единствено по негова преценка се насочва към специалист и понякога се чака и с месеци.......В България е парадокс : 1. пациента си иска за някъде, ама без значение дали има нужда или от страх и ако може сега!,веднага! ,на момента!
20
3
 
20
 
! Отговори
дО Спасова преди 8 години
Съвършено прав си....физиологичното раждане е по нормален път Без Секцио!Това е посоченото от Природата! Организма си показва кога бебето е готово за самостоятелен живот и започват изгонващите сили.Второ -все повече няма да има достъп до лекари .перпетум мобиле в лекарска престилка Ня-***!Непрекъснатите обвинения с/у лекарите са вредни . Няма сестри .Няма санитари .Кой да налюдава родилката?! В Италия за нощите близките си плащат на външен човек-50 евра
19
2
 
21
 
! Отговори
Платила си преди 8 години
Истината е тази, която казва авторката, платих си и докторът дойде, след операцията и погледна само мен, прегледа ме, на другите в стаята не обърна нииикакво внимание, техните мъже не бяха платили. Малката ми дъщеря "струва" 400 долара, това преди 20 години.Разбирам, че и сега е така.Жени, дано мъжете ви да могат да платят!
18
4
 
16
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Съгласна съм с 19
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Spasova не пиши глупости, защото си жена. В България, условията са нечовешки, не жените да не забременяват, а да са нормални и цивилизовани условията, както е по света, раждането трябва да е емоционално, приятно дори, а не адов спомен.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гарван гарвану око не вади!Важи за всички сфери!Сиреч корупцията в Латинска Америка ряпа да яде пред нашата!
15
4
 
22
 
! Отговори
Василева преди 8 години
"лекарска комисия е установила, че няма пропуск от страна на лекарите по време на секциото." - Гарван гарвану око не вади. У нас е така и не осъждат доктори дори за доказано затрити от некомпетентност пациенти.