Лекари съдят държавата заради дискриминация

Искат пълна здравна вноска за деца, безработни, затворници
18
Лекари съдят държавата заради дискриминация
Снимка: Булфото, архив

Българският лекарски съюз (БЛС) съди за дискриминация държавата, която от години внася по половин здравна осигуровка за децата, студентите, безработните, бедните с право на помощи, затворници, бежанци.

Комисията за защита от дискриминация ще проведе заседание по случая в сряда - 2 март.

Лекарите са убедени, че по този начин страната ни от една страна дискриминира тези, които не осигурява в пълен размер, защото им предоставя занижено здравно обслужване, от друга страна създава предпоставки за недостиг на средства в Здравната каса, съобщиха от КЗД.

Заради това от БЛС настояват КЗД да препоръча на законодателя да въведе задължение на държавата да внася осигурителна вноска в размер върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите си лица.

Според НЗОК твърдението за наличие на дискриминация е неоснователно. На същото мнение е и Министерството на здравеопазването.

За да се произнесе, КЗД е изискала информация от Националния център по обществено здраве и анализи по поставени от лекарския съюз въпроси, след което ще реши дали да възложи допълнителна експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пациентите да съдят страната , защото и аз съм дискреминиран след като внасям пълна здравна вноска 8% върху максималния осиг.доход всеки месец по 160лв а после се редя чакам направления с месеци и накрая си плащам отново ,чакам като онези които плащат по 17.80лв здравни осигуровки и получават същата услуга от здравеопазването като мен Не е ли дискриминация моята здравна вноска за един месец да е колкото тяхната за една година и накрая същото
14
2
 
1
 
! Отговори
онз преди 8 години
точно така, повече отчисления от бюджета. освен това, за да се улесни работата на лекарското съсловие, да се сформират парамедицински отряди от бивши военни, които да застрелват пациенти които не искат да дават рушвети, инвалиди и тежко болни. зер, от тях кяр никв.
13
2
 
3
 
! Отговори
8 преди 8 години
БЕЗРАБОТНИЯТ ДА ВЗИМА ПАРИ ОТ ТАМ,ОТ КЪДЕТО ВЗИМА ,ЗА ЗА СИ НАПРАВИ РАКИЙКА И ВИНЦЕ И ДА СИ КУПУВА БЕНЗИН ЗА КОЛАТА..
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е чудно безработния от къде да взима пари за здравни осигуровки?!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Много си прав, но няма да го допуснат това, защото целта не е да ти осигурят добро здравно обслужване, а да си осигурят голямо количество пари за открадване. Сега цял живот внасяш и недай боже се разболееш от нещо, което касата него плаща /съвсем скоро се случи на познат/, плащаш си всичко, ако имаш от къде. Като нямаш, просто чакаш края си, при това често доста мъчителен поради липсата на лечение.
10
3
 
23
 
! Отговори
ГОСТ преди 8 години
До кога военни, полицай и държавни служители няма да внасят осигуровки? Взимат големи пенсии, лекуват се при добри лекари.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
LEKARITE V BALGARIA SA NEKADARNIZI--VSICKI SA ZA ZATVORA.OKAZAHA SPESHNA POMOSHT NA TRIFON IVANOV I VANIO TANEV.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да минем на частни каси. Нищо държавно не работи. Никой не се грижи за държавните каси, било то пенсионни или здравни. Прави се един бюджен и се преливат пари от военните в здравните и пенсионните и в туръзиъм. Прехвърляме пари от пусто в празно. Това не е държава, това е разграден двор. Елементарни държавни структури не същестуват вече.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оха ами ако държавата въведе задължително персонализиране на пациентите и в реално време да покзва дали им се извършват съответните манипулации или не?Задължението две отделни мнения на специалисти и онлайн база данни - вход с лична карта или медицинска /това каточе ли го въведоха/ и затваряне при нередности какво ли ще стане?
6
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен 2Когато бях студентка и в периода, в който не работех, здр. осигуровка ми я плащаше ВУЗ-а. Попълвах декларация, че искам университета да ме осигурява и това беше.
5
0
 
18
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До ВенкоВсъщност държавата отдавна е "забравила" да плаща осигуровките на държавните служители ;)
4
1
 
27
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Официално по конституция здравеопазването в България е безплатно. Хайде политиците да кажат защо години наред изтезават голяма част от народа чрез искане на пари?!
3
0
 
24
 
! Отговори
Надя преди 8 години
До АнонименКакви пари за лекартва? То за нас обикновените хора които плащаме осигуровки, едно направление да те погледнат няма, ти ми говориш за лекарства ... Лекарствата си ги плащаме ние, както си плащаме здравните осигуровки, и както си плащаме и да ни прегледат на частно, щото за нас на държавното трудно става.
2
2
 
27
 
! Отговори
Венко преди 8 години
За сметка на това плаща огромни осигуровки на държавните служители с "малките заплати" бонуси, дрехи, купони за храна
1
0
 
32
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Държавата плаща осигуровките на министри, депутати и тем подобни? А в същото време измисля какви ли не тормози за бедните хора?