Две в едно – присадиха черен дроб и бъбрек

Пациентът, който ги получи, е 21-годишен младеж
10 мар 2016 20:57,
3
Две в едно – присадиха черен дроб и бъбрек
Снимка: Reuters

В България за първи път бе извършена едновременна трансплантация на черен дроб и бъбрек. Това стана рано тази сутрин в болница "Лозенец" в София.

Трансплантирането на органите е било извършено от екипа на проф. Любомир Спасов.

Пациентът, получил нов бъбрек и черен дроб, е 21-годишен младеж. Той страда от терминална чернодробна недостатъчност поради вродено заболяване /конгенитална чернодробна фиброза/ и терминална бъбречна недостатъчност /поради хроничен тубулоинтерстициален нефрит/, съобщиха от болницата.

Младият мъж е бил включен в листата на чакащите през март 2015 г. Преди трансплантацията състоянието му е било определено като критично. Сега то е стабилно и пациентът се намира в интензивното отделение на болницата.

Колективът на болница "Лозенец" изказва благодарност на близките на донора и на колегите си от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен, които са кондиционирали донора, се казва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам син на 21! Разплаках се като видях момчето по ТВ и от мъка , че минава през това толкова млад , и от радост , че операцията е успешна ! И сили имаше момчето да даде интервю ! Освен отличната намеса на нашите медици , определено и молитвите , отправени от близките му към Всевишния , за което този млад човек спомена , са помогнали да премине всичко добре ! Желаем му скорошно изправяне на крака и пълноценен и добър , стойностен живот до дълбоки старини ! Поздрави от сърце за него и медиците !