190 клинични проучвания стартират у нас за година

По 1000 българи се включват в тях всеки месец
Обновена: 17 мар 2016 08:07 | 17 мар 2016 07:58, Камелия Цветанова
5
190 клинични проучвания стартират у нас за година
Снимка: Булфото, архив

Около 190 нови клинични проучвания стартират всяка година в България и се откриват близо 1200 нови центъра за клинични изпитвания от 2008 г. насам. Всеки месец по 1000 българи се включват в клиничните изпитвания, провеждани у нас. Това съобщи д-р Иван Георгиев, председател на Българската асоциация за клинични проучвания, цитиран от в. "Стандарт".

По думите му през 2013 г. у нас са проведени 1000 клинични проучвания, докато във Франция, Великобритания, Германия, те са били 9000-11 000.

Българите, които са се включили в тези изпитвания, са 11 731.

Най-много проучвания в момента се извършват в САЩ.

А само в 3 държави в света такива не се правят - Куба, Мианмар и Северна Корея, посочи д-р Борислав Борисов, бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите му колкото по-развита е една страна, толкова по-активно участва тя в клинични изпитвания.

Той посочи, че най-много изпитвания у нас се провеждат с лекарствени продукти от областта на психологията, неврологията, онкологията и онкохематологията, ендокринологията, пулмология и кардиология. "В световен мащаб
най-много са клиничните изпитвания в областта на онкологията, но у нас няма достатъчно такива специалисти", допълни д-р Борисов.

Сега световните фармацевтични компании разработват около 350 нови молекули за борба с рака, около 230 - с инфекциозните болести, и близо 70 за терапия на автоимунни заболявания. През 2013 г. над 23 млн. долара са инвестирани в клинични проучвания в световен мащаб, като прогнозите са до 2019 г. сумата да набъбне до 32 млн. долара годишно.

Откриването и развитието на една успешна нова химична единица, която впоследствие да бъде регистрирана и пусната на пазара, струва около 1 млрд. евро", посочи д-р Борисов. Сума, необходима и за сглобяването на една космическа совалка. А пътят до регистрирането на нов медикамент трае над 10 г. Що се отнася до клиничните проучвания с деца, медиците споделиха, че засега те са много малко, но се очаква броят им да нараства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарства = ОТРОВА!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е пpocт народа и не може да работи друго - ще работи като опитни мишки.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хехе, 190 стартират годишно само в ВМА, докторята там станаха милионери за сметка на пациенти-опитни мишки.А извода че Куба не прави = не е развита в медицинско отношение е просто смешен.