Москов слага край на "футболиране" на пациенти

Реформата: Разделяне на лекарите от търговците!
Обновена: 7 апр 2016 10:49 | 7 апр 2016 10:37,
37
Москов слага край на "футболиране" на пациенти
Снимка: архив БТА

Дошло е време, когато трябва да се разделим лекарите от търговците, настоя министърът на здравеопазването Петър Москов по повод масовите протести на медиците в цялата страна. По думите му именно това разграничаване е основната цел на реформата, която среща толкова критики.

"Нека търговците да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара", заяви министърът. Според него трябва да има подреден план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат "футболирани".

"Не трябва човек да бъде прехвърлян от една клиника в друга", поясни Москов пред БНТ.

За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им.

Той заяви, че в момента сме свидетели на едно трудно, на моменти срещащо жестока съпротива, подреждане на параметрите на системата и връщането й към здравни и медицински цели. Това става последователно и през законови, и през нормативни актове, и през поведението на всички институции, които носят отговорност за това. "Това е промяна на порядъка на джунглата с порядъка на цивилизования свят", категоричен бе той.

"Много години в системата на здравеопазването не бяха правени промени. Върху едни пороци бяха натрупвани куп други пороци. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки един лекар намираше собствения си начин да оцелее, за да може да храни семейството си", посочи Москов и допълни, че това се е случвало без правила или по правила, които, доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си.

Здравният министър увери, че разбира напрежението в гилдията и донякъде позицията на БЛС, но беше категоричен, че вън от съмнение е, че системата трябва да бъде променена, за да може тя да има стабилни финансови параметри, да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и за това да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност.

По въпроса с пръстовия идентификатор, министърът поясни, че той няма да създава проблеми на личните лекари. Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците, заяви още министърът.

По отношение на лечението на онкоболните, той обясни, че това е комплекс от мерки и започва от момента на поставяне на диагнозата или основателните съмнения за нея и завършва или с излекуването, или с гарантирането на достоен край на дните, ако заболяването не е лечимо.

Всяка една структура, която до този момент е лекувала едно или друго в периода на лечение на онкоболните, може да продължи да прави това, но само като част от договорна верига, допълни Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
17
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Няма да забравя, навремето когато един журналист пита сестрата на Бойко Борисов дали няма да стане министър на здравеопазването в новия му кабинет. Тя тогава отговори: "Никакъв шанс, има там един Москов, много напорист и пробивен човек, готов през трупове да мине, само и само той да стане министър". Така и стана. Така че този оставка не очаквайте да подава
9
7
 
13
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Тоя някога дали е ходил на работа без да се надруса ? Здравен министър наркоман ? После Герб имали доверието на хората ? Нещо тая каша не мога да я разбера .
8
9
 
17
 
! Отговори
менгелето наркоман преди 8 години
ОСТАВКА !НЕКАДЪРНИК !
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имам въпрос - кой направи предната здраван реформа? не беше ли пак СДС/ОДС?
6
7
 
12
 
! Отговори
АДСКИ ПРАВИЛНО!!! преди 8 години
И В ЕВАНГЕЛИЕТО Е КАЗАНО:"...вън търговците от Храма Господен".....!!!!КОЕТО ЗНАЧИ:--"ВЪН ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО"..ха,ха,хааааааааааааЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ---НЕ СА ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИ!!!!НЕ СА И "ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА"-----КАКТО ГИ НАПРАВИХА ОТ БКП/бсп ....за да скандализират "ДЕМОКРАЦИЯТА"!!!!САБОТАЖА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ БКП/ДС ----БЕШЕ ПЪЛЕН !!!!!!
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промяна трябва да има ,но не тази на този объркан Москов(не човек).Всички реформатори са толкова нескопосани именно в реформите си правят техни системи за печелене в даденият отрасъл за сметка на клиента.Ами какво да очакваме , знае се : СДС = РЕФОРМАТОРСКИ БЛОККаквито поразии направиха СДС ,такива се опитват и реформаторите,колкото могат според дадената им власт.МОСКОВ ВЪРВИ СИ !!!
4
5
 
8
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Тия двамата боико ако се сети да ги махне наистина ще дигне реитинга на герб
3
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се кефя на Москов,Московски и Бъчварова,така топят процентите на Герб,че не е истина
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
интересно, кои търговци?лекарите вече са половин търговци, няма сериозна манипулация, която да не е свързана със закупуване на "консумативи". И всички това се договоря директно с лекаря. Откъде знам ли, клиент съм им
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Месечни заплати в Левски:Жоао Силва 16 000 евроКристовао Рамос 14 000 евроКевин Бру 14 000 евроРамон Лопес 13 000 евроГари Родригес 12 500 евроНуно Пинто 12 500 евроДъстли Мулдер 12 500 евро