Възпаление на ретината – какви са рисковете?

С какво се характеризират възпалителните заболявания на ретината?
8 апр 2016 12:14, Eкип на Puls.bg
0
Възпаление на ретината – какви са рисковете?
Източник: Reuters, архив

Към възпалителните заболявания на ретината спадат тези на съдовете на ретината. Едно от тях е перифлебитът на ретината или болест на Илс. През 1880 г. Henry Eales пръв описва това заболяване при здрав мъж, който е имал абнормални ретинални вени и повтарящи се кръвоизливи в стъкловидното тяло (материята, която изпълва окото). Тази болест се среща при млади хора на възраст между 15 и 35 години, като честотата при мъжете е по-голяма.

Обхваща и двете очи. Причината за това възпаление не е съвсем изяснена. Смята се, че в началото става въпрос за невъзпалително изменение на стените на периферните ретинални вени. Това води до запушване на съдовете, неоваскуларизация ( поява на нови съдове, които се различават по структура от нормалните) и чести кръвоизливи в стъкловидното тяло. Заболяването се свързва с туберкулоза, ендокринни разстройства, вирусни инфекции и др.

Оплакванията, които пациентът съобщава са черни точки пред очите, намаляване на зрението, което в началото се възстановява, но след всеки нов рецидив на кръвоизливите, то постепенно намалява, докато не се стигне до слепота. В началото кръвоизливите лесно се резорбират, но с всеки следващ рецидив тази способност намалява, следват промени, които могат да доведат и до отлепване на ретината. Лечението се извършва с противовъзпалитни средства, кортикостероиди, ангиопротектори, витамините К, С, РР. Ефект дават и фото- и лазеркоагулацията около засегнатия съд.

Повече за възпалителните заболявания на ретината може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари