Заболявания на зрителния нерв – симптоми и лечение

Застойна папила, възпаление на зрителния нерв
20 май 2016 13:00,
3
Заболявания на зрителния нерв – симптоми и лечение
Източник: Reuters, архив

Зрителният нерв е черепно-мозъчен нерв, който е съставен от бяло мозъчно вещество. По него преминава информацията за образа, който се формира върху ретината. Така тя достига до мозъка. Папилата или дискът на зрителния нерв се образува на мястото, на което той напуска очната ябълка. Тя има няколко важни характеристики, които трябва да се наблюдават много внимателно при преглед, тъй като могат да бъдат сигнал за проблем. 

Първото качество това е диаметърът на папилата - нормално е 1,5-1,7 см. Формата е кръгла, границите са очертани добре темпорално, а по-слабо- назално. Цветът на папилата е бледорозов до нежночервен, като нормално тя е плоска. Има съдова фуния, която също трябва да се наблюдава внимателно при преглед. Под внимание се взема и екскавацията (хлътването) на зрителния диск. Когато някоя от тези характеристики не отговаря на нормата, значи има сериозен проблем. 
 
Застойна папила
 
Застойната папила представлява невъзпалителен оток на главата на зрителния нерв. Този симптом се свързва с повишено вътречерепно налягане. То може да се повиши поради наличието на мозъчен тумор, хиперамонемия, лаймска болест, синдром на Guillian-Barre, хематоми, аневризми, мозъчни абсцеси и др.  Усеща се главоболие, има гадене, повръщане. Зрителната острота също е засегната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имам чувството,че сайта е за студенти по медицина
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kyxoто българин от самолечение е стигнало до първите места по смъртност в Европата.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За симптомите разбрахме, ама за лечение нищо не пише. Пак излъгахте със заглавието на статията. Пак ви домързя да препишете всичко!Не ви е срам!