Какво е малария и какъв е рискът да се разболеем?

Маларийният сезон в България е от март до септември
16 юли 2016 13:36, Eкип на Puls.bg
0
Какво е малария и какъв е рискът да се разболеем?
Източник: Reuters
В разгара на летния сезон масово се предприемат пътувания до дестинации в различни точки на света. Характерно е, че всеки район има определена, различаваща се от останалите, флора и фауна. Това правило важи и за различните инфекциозни заболявания, които в отделните местности могат да се различават.
 
За маларията е характерно, че тя се среща основно в страните с тропичен и субтропичен климат. Най-често и продължително се среща в държавите от Африка, Централна и Южна Америка, както и тези на азиатския континент. В някои от страните опасността от заболяване обхваща от 6 до 10 месеца през годината, докато в други през есенно-зимния сезон предаването се прекъсва.
 
Маларията е остро протичащо паразитно заболяване, причиняващо се от четири вида плазмодии, които поразяват човека. Самото заболяване протича с циклично редуване на подобряване и влошаване на състоянието. Клиничната картина се владее основно от три симптома – треска с висока телесна температура, анемия (намален брой на червените кръвни клетки) и увеличен размер на слезката и черния дроб (хепатоспленомегалия).
 
Комарите са преносители на микроорганизмите, които предизвикват заболяването при човека. Самите комари се заразяват при смукане на кръв от болен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: маларияпаразити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари