Луничките – защо се появяват и опасни ли са?

Много хора имат лунички, но болезнени ли са и изчезват ли?
28 юли 2016 17:14, Калина Донкова
0
Луничките – защо се появяват и опасни ли са?
Източник: Reuters, архив

Защо хората имат лунички? Болезнени ли са и опасни ли са за здравето? Никой не се ражда с лунички, но когато те се появят, обикновено по време на детството, изскачат много въпроси.

Какво представляват луничките?

Луничките са малки или по-големи петна по кожата, които са с по-тъмен цвят. Те са гладки и се делят на няколко цвята като светло или тъмно кафяво, червеникави или жълто-кафяви. 
 
Появяват се в резултат на клетъчно изменение в кожата, което причинява производството на повече меланин и пигмент. Луничките не са болезнени при допир и могат да се увеличат при излагането на кожата на слънчеви лъчи, без да е защитена.

Кой има лунички?

Не всеки човек развива подобни пигментни петна. Учените обаче са определили някои критерии за появата на луничките, като повечето хора, които ги имат, попадат в тези категории:
 
  • Наследственост - ако някой член от семейството ви има лунички по лицето или ръцете си, тогава шансовете и вие да ги развиете, са доста големи. Роднините често споделят един тип кожа, което означава, че с годините, нерядко страдат от едни и същи кожни проблеми.

 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари