Мъжете си падат по интелигентни жени - дали?

По-умните жени плашат някои мъже
29 авг 2016 23:00,
32
Мъжете си падат по интелигентни жени - дали?
Източник: Reuters, архив

На теория повечето мъже биха искали да имат интелигентна жена до себе си, но на практика не съвсем. Или поне това става ясно от проучване, проведено от изследователски екип от САЩ.

В данните му се посочва, че макар мъжете да казват, че искат потенциалните им партньорки да бъдат интелигентни, повечето от тях всъщност са уплашени от идеята да поканят на среща жена, която е по-умна от тях.

Изследователите установяват, че въпреки биологичното предимство, което имат интелигентните жени, включително предаване на своите гени на децата си и по-добра грижа за тях, повечето мъже предпочитат да не излизат с жена, която е по-умна от тях.

За своите цели изследователите провеждат различни проучвания върху студенти. 105 мъже са помолени да прочетат хипотетичен сценарий за жени, които имат по-висок или по-нисък коефициент за интелигентност, в сравнение с тях. След това доброволците трябва да оценят и степента на привлекателността на дамите.

От анализа на данните става ясно, че мъжете изграждат благоприятни впечатления и показват голям интерес към жените, които са по-интелигенстни от тях. 68% от участниците заявяват, че биха се чувствали комфортно, ако излизат с жена, която е по-умна.

По време на втората част от проучването жените не са просто абстрактна част от сценарий, а са напълно реални. В тази ситуация се оказва, че те не са толкова привлекателни за мъжете, които вече нямат желание да излизат с тях.

Според изследователите присъствието на по-интелигентна жена се оказва достатъчно, за да накара мъжа да се почувства застрашен.

Въпреки че резултатите не означават задължително, че всички мъже чувстват интелигентната жена като заплаха, разкриват интересна връзка между онова, което казваме, че искаме, и това, което в действителност желаем. 

 
Данните са публикувани в Personality and Social Psychology Bulletin.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: мъжеженигениинтелект
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При мен не се греши.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** мъже. Правят непоправими грешки. Понеже държа на чистите взаимоотношения. Безкомпромисна съм. Всеки компромис спрямо мъжа е поредна негова грешка, спрямо мен. Не съм на принципа проба-грешка. Трябва благоверния да е повече от стабилен и устойчив.
3
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете си падат по жени които знаят мястото си в живота и не се опитват да го надскачат. Тоест по жени които са жени и не се правят на мъже. Оттам нататък дали е много интелигентна или не чак толкова е без значение. Интелигентните и осъзнати жени ще ме разберат, а глупавите феминистки ще ми нацвъкат минуси.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз харесвам умните. Даже ги предпочитам. Глупавите жени правят глупави грешки и унищожават всичко. Не съм сигурен дали ще съм щастлив с жена, която е по-умна от мен обаче. Може би на моето ниво или малко по-малко.
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Духат супата.