За какво още се прилага ботоксът освен за подмладяване?

Използва се дори при състояние след мозъчен инсулт
18 сеп 2016 15:00, Eкип на Puls.bg
0
За какво още се прилага ботоксът освен за подмладяване?
Източник: Reuters
Поставянето на ботокс намира широка аудитория най-вече в областта на естетичната медицина като средство за изглаждане на фините бръчки. Ползите от терапията, изразяващи се в потискане на мускулната активност, намират. приложение и при много други състояния, едни от които са свързани с абнормна мускулна контракция - т.нар. дистонии, както и при други, в клиниката на които присъства увеличения мускулен спастицитет - състояния след мозъчен инсулт, хронична мигрена, мързеливо око и др.
 
Ботокс е съкращение на основната съставка, на която се дължи ефекта на терапията, а именно – ботулиновия токсин. Той представлява продукт на един анаеробен микроорганизъм, познат още като Clostridium botulinum.
 
Последният е виновен и за развитието на заболяване, наречено ботулизъм, възникващо след консумация на недобре консервирана храна. Това състояние е потенциално животозастрашаващо, тъй като води до остра и прогресираща мускулна слабост, която може да прерасне в остра дихателна недостатъчност и евентуално летален изход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ботоксинсултдистония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари