Денонощните аптеки – за липсата и нуждата от тях

Ротационният принцип за дежурства е решение за селата
5 окт 2016 11:14,
4
Денонощните аптеки – за липсата и нуждата от тях
Снимка: bgonair.bg

Липсата на денонощни аптеки е проблем, за който се говори не от вчера. Наличието им в по-малките населени места е лукс от отдавна, а вече изчезват и от столицата. Какви най-често са причините и какво може да се направи по въпроса?

Мая Попова е фармацевт и собственик на аптека, която не работи през нощта. Причината за това Попова обяснява със специалните изисквания за отварянето на денонощни аптеки. Тя посочи, че финансовата част е най-сериозната пречка за отварянето им.

"Моето предложение е да не говорим за денонощни аптеки, а за нощни - аптека, която да работи само през нощта. Тогава по съвсем различен начин могат да се конструират нещата и да няма необходимост от толкова много персонал", каза Попова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е решение на проблема държавата да създаде механизми, с които да задължи големите вериги да отварят денонощни аптеки, а в по-малките населени места, те да са на ротационен принцип.

"Магистрите в цяла България говорим за такъв ротационен принцип за дежурства събота и неделя, тоест определен брой аптеки да работят", обясни тя.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама никой не очаква от собствениците на една аптека да отварят 2-ра, че да е нощна. Говорим за веригите, които имат огромни надценки и имат страшни печалби. Те трябва да бъдат задължени поне една от аптеките им поне да е денонощна. Бълха ги ухапала, че ще плащат още една/две заплати. Лекарство на цена 18лв в едната, струва 24лв в друга верига. Това са 4 лв надценка. Хич да не ми се правят на бедни и нещастни. Гадове.
2
0
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
Същото е и с учителите!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът не уважава здравните работници, и за това здравните работници все по-малко си дават зор. Защо да си даваш зор, след като трудът ти не се цени.