Чул-недочул! Грешката на "Бърза помощ" струва човешки живот

В неделя ще разберем дали някой ще понесе отговорността
14 окт 2016 09:14,
57
Чул-недочул! Грешката на "Бърза помощ" струва човешки живот
Снимка: архив, Булфото

"Грешката, която забави линейката за болен човек в София вероятно е на диспечерното на нашия център", призна шефът на "Бърза помощ" д-р Георги Гелев.

Окончателно обаче това щяло да стане ясно в неделя, когато ще бъдат на работа всички от смяната.

За да се види и прецени кой е виновен - дали 112 или "Бърза помощ" са изслушани звуковите файлове при предаването на сигнала.

Още по темата

Служителката на 112 заяви пред Нова тв, че в първия момент е записала "Чарлз Дарвин" №17, но веднага чула, че жената казва №14 и го поправила с удебеляване на четворката.

В крайна сметка линейката е дошла след около 45 минути на мястото, а малко преди това 45-годишният мъж е издъхнал.

Dnes.bg публикува емоционално писмо на жената от Facebook, която е открила човека на улицата, звъняла е на 112, открила е неговите близки и заедно с тях станали свидетели на смъртта му.

Първоначално здравният министър Петър Москов обясни, че вината е на човека, повикал линейката. Москов се позова на доклад от тримата души в екипа, включително и диспечера, че е подаден погрешно сигналът, като в адреса е сбъркан номер 11 с номер 17, а при повторно подадения сигнал екипите са реагирали навреме.

"Става въпрос за погрешно съобщен адрес. Не може да сбъркаш 11Б със 17А. Тук вината не е в екипите ни", отсече Москов.

По-късно обаче се оказва, че не е точно така. "След като проведохме разговори и поисках да бъдат изслушани всички звукови файлове от записите по повикването на конкретния адрес, стана ясно, че грешката е в приемането на адреса, а не в подаването на адреса", каза зам.-здравният министър Ваньо Шарков.

Той допълни, че в този случай трябва да има наказан служител за допуснатата грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба ми когато получи инсулт, извикахме линейка. Тея се забавиха и после почнаха да ме навикват, тъй като бях излязъл да ги посрещна, че блока не бил маркиран, не бил номериран и че заради това че не ми бил номериран блока се забавиха. Аз замълчах, щото не бях сигурен, в последствие отидох и проверих - на блока е написано е ЕЙ ТАКИВА БУКВИ номера му, както и номера на улицата!!!А тоя същия дето ме навиква, реши че баба ми има високо кръвно и затова е неконтактна и и даде за сваляне на кръвно :(
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори най-безхаберните сервитьори в кафенетата със 1 седмица стаж молят клиента да повтори думите си, когато не са разбрали поръчката. Тази е тръгнала да работи в 112 и изпраща линейка без да е сигурна за адреса
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно е постъпил диспечерът - "Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем" д-р Менгеле Москов
5
17
 
6
 
! Отговори
М. Миленкова преди 7 години
Преди да говорите и да давате становища , първо отворете една карта и вижте къде се намира ул. Чарз Дикенз номер 14 и номер 17 и задайте маршрута с кола, и тогава ще видите, че разстоянието от единия до другия номер е 6 километра !!!!! Преди да говорите се запознайте по обстойно със случая.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още има хора които се доверяват на здравеопазване, полиция, съд и образование. Тези институции са безвъзвратно изгубени за народа, и са разграбени за десетилетия напред. Висшите кадри в тях са избрани за десетилетия напред. България в момнта става единствено да има къде да си изпращаш парите заработени в чужбина, и от време на време да кацнеш да пийнеш по домашна ракийка в хубава обстановка.
3
0
 
19
 
! Отговори
име преди 7 години
Този който е записал грешно в затвора и другия път да внимават повече. Жалко за човека нищо не можеда го върне.
2
1
 
32
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Когато имаше 150 средно време 3.5 мин. Сега 7 мин. Обратно в миналото... Системата е виновна, който я е допуснал да работи по този начин.
1
4
 
51
 
! Отговори
1 преди 7 години
От 14 до 17 разликата не е голяма но една улица. Ако са дошли изобщо не може да не са видели струпването на хора. Изобщо всичко е каша. Москов само много говори, а иначе нищо не се променя, освен увеличаване на формалностите.