Решението дали да се държи хляб в хладилника зависи от предпочитания начин, по който той се консумира – пресен или препечен.
В хладилник, хляба се запазва годен по-дълго време. Но съхраняван по този начин, той губи някои свои вкусови свойства и не се усеща като пресен. Причината за това e свързана с полизахаридните молекули, изграждащи нишестето или скорбялата в хлебното брашно.
При стандартни условия, тези молекули са подредени в стегната, организирана структура. За приготването на тестото, обаче, се прибавя вода, което отслабва химичните връзки поддържащи тази структура. Топлината при печене води до допълнително дестабилизиране. На това се дължи пухкавия и мек вид на прясно изпечения хляб.
С течение на времето, молекулите на нишестето възвръщат здравината на връзките си, което кара хляба да се стяга и втърдява. Ниските температури в хладилника ускоряват този процес на втвърдяване. Поради това, хляба държан на стайна температура е по-вкусен и мек.
Но извън хладилника, поради съдържащата се вода в хляба, той може да плесеняса много по-бързо. Това най-често се причинява от широко разпространен нишковиден гъбичен вид Rhizopus stolonifer. При наличие на дори минимални количества плесен върху хляба, той не бива да се консумира – наличните черни, сивкави или цветни налепи, които се разпознават като мухъл, са всъщност само плодните тела на гъбичката. Под повърхността на хляба се намира същинския мицел на гъбата.
Плесенната гъбичка е способна на опортюнистични инфекции, познати като зигомикози. Те засягат стомашно-чревния тракт или кожата и могат да доведат до редица разстройства и инфекциозни състояния при тях.
Ако хляба се консумира за период по-дълъг от 48 часа, за предотвратяване на мухлясване се съветва съхранението му в хладилник. Макар да е осезаемо по-твърд и безвкусен, това може да се поправи: в микровълнова печка или тостер, скорбялните структури бързо се отпускат и отново придават мека, пухкава текстура на хляба, пише Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Основните щатски индекси се извисиха до рекорден връх за втори пореден ден
Дизелът поскъпва заради двойния удар на санкциите и спирането на работата на рафинерии
Китай изважда електромобилите от новия си петгодишен план за развитие
Бил Гейтс: Китай инвестира повече от целия останал свят в ядрена енергия
Кадър на деня за 28 октомври
Microsoft взе 27% дял от OpenAI
Арганово масло: Течното злато за здрава и блестяща коса
Защо носът ни кърви - основни фактори и съвети за превенция
Десерт с райски ябълки, орехи и канела
Късна емисия
Късмет и благополучие за 4 зодии на 29 октомври
Спортът по телевизията днес, 29 октомври
Мачовете по телевизията днес, 29 октомври
Верстапен се поразколеба, след трудностите в Мексико
Ливърпул - Кристъл Палас
Кьолн - Байерн Мюнхен
Георги Чиликов се ядосва: Бяхме на косъм
Дневен хороскоп за 29 октомври, сряда
Меркурий преминава в Стрелец на 29 октомври – възможни са напрежения в общуването
Книга събира 30 практики, които помагат за изчистване и балансиране на енергийното поле
Психолог: Гневът е нормална емоция и показва, че детето преживява нещо важно за него
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
В крак с модата: Палта за есен/зима 2025/2026 (+Снимки)
Кои са най-рисковете цветове автомобили при инциденти
Институтът по океанология с Ден на отворените врати за Деня на Черно море
Как да разберем, че е време за смяна на антифриза?
ООН стартира нова кампания срещу дезинформацията за климата
Българите най-често спестяват за "черни дни"
Оставиха в ареста варненец, обвинен в разпространение на марихуана
Загадъчно: Свързват появата на ярки точки в небето с периодите на ядрени опити
За първи път заснеха изхвърляне на плазма от звезда – аналог на Слънцето
Изумително откритие: Живот под ледената шапка на Арктика
Вулкан в Космоса: За първи път е открит спътник на планета извън Слънчевата система
Откриха къде на Марс може да има канали с течна вода
Китай планира създаването на експериментално слънце до 2027 г.