Решението дали да се държи хляб в хладилника зависи от предпочитания начин, по който той се консумира – пресен или препечен.
В хладилник, хляба се запазва годен по-дълго време. Но съхраняван по този начин, той губи някои свои вкусови свойства и не се усеща като пресен. Причината за това e свързана с полизахаридните молекули, изграждащи нишестето или скорбялата в хлебното брашно.
При стандартни условия, тези молекули са подредени в стегната, организирана структура. За приготването на тестото, обаче, се прибавя вода, което отслабва химичните връзки поддържащи тази структура. Топлината при печене води до допълнително дестабилизиране. На това се дължи пухкавия и мек вид на прясно изпечения хляб.
С течение на времето, молекулите на нишестето възвръщат здравината на връзките си, което кара хляба да се стяга и втърдява. Ниските температури в хладилника ускоряват този процес на втвърдяване. Поради това, хляба държан на стайна температура е по-вкусен и мек.
Но извън хладилника, поради съдържащата се вода в хляба, той може да плесеняса много по-бързо. Това най-често се причинява от широко разпространен нишковиден гъбичен вид Rhizopus stolonifer. При наличие на дори минимални количества плесен върху хляба, той не бива да се консумира – наличните черни, сивкави или цветни налепи, които се разпознават като мухъл, са всъщност само плодните тела на гъбичката. Под повърхността на хляба се намира същинския мицел на гъбата.
Плесенната гъбичка е способна на опортюнистични инфекции, познати като зигомикози. Те засягат стомашно-чревния тракт или кожата и могат да доведат до редица разстройства и инфекциозни състояния при тях.
Ако хляба се консумира за период по-дълъг от 48 часа, за предотвратяване на мухлясване се съветва съхранението му в хладилник. Макар да е осезаемо по-твърд и безвкусен, това може да се поправи: в микровълнова печка или тостер, скорбялните структури бързо се отпускат и отново придават мека, пухкава текстура на хляба, пише Puls.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Русия за първи път извършва физическа продажба на злато от резервите си
JPMorgan ще строи в Лондон една от най-големите кули в Европа
iBanFirst: Пет валути доминират в разплащанията на българския бизнес
Българите са пътували активно за почивка и екскурзия през октомври
Общинска банка с преференциални условия по кредити и без такси за внасяне на пари в лева до края на 2025 г.
Alibaba започва продажбите на първите си очила с изкуствен интелект
КС отхвърли искане: Чл. 79б от ЗАНН за плащане на 80% от глобата е конституционен
Обедна емисия
СДВР: Трима души са задържани при вчерашния протест пред НС
Достойно отпадане за Теодора Цанева на световното по карате
Веласкес ще говори за Левски утре
Срам и резил: БФС заформи международен скандал!
Бойко Борисов предпочел Реал Мадрид пред протеста в София
Ливърпул е посмешище: Това е най-слабата серия от над 70 години
16-годишна от Сърбия разби националка на България
Какво да кажете на децата, ако ви предстои развод? Съветите на психолога
Тест: Какво ви носи декември?
5 модни тенденции, които ще са навсякъде тази зима
Шарен боб в гювеч за Андреевден
Бърза рецепта: Пиле с чесън и зелен фасул
Хайлайтър – как да го нанасяте, за да „работи“ за вас?
Стълб от тролейбусната мрежа пропадна във Варна
Започна делото за мярката на Коцев във Варна (ОБНОВЯВА СЕ)
Съветниците от ИТН скочиха срещу директорa на културата в Община Варна
Започва кастрация на бездомните котки във Варна
Челюсти: Акула уби жена и рани мъж в Австралия
Пеевски: Искате ли да блокирам парламента всеки ден? (ВИДЕО)
НАСА потвърди подкрепата си за мисията ExoMars
Астероидът 2022 RD2 може да се сблъска със Земята в бъдеще
Как генетичният „хаос“ в нашата ДНК влияе върху стареенето
Астрономи на НАСА и УрФУ откриха хиляди екзопланети: Там може да има живот
Озоновата дупка е значително по-малка – какво се случва?