Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?

Как се възвръща после вкуса на изстудения хляб?
Обновена: 2 мар 2017 16:40 | 2 мар 2017 16:23, Eкип на Puls.bg
6
Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?
Източник: Reuters, архив

Решението дали да се държи хляб в хладилника зависи от предпочитания начин, по който той се консумира – пресен или препечен. 

В хладилник, хляба се запазва годен по-дълго време. Но съхраняван по този начин, той губи някои свои вкусови свойства и не се усеща като пресен. Причината за това e свързана с полизахаридните молекули, изграждащи нишестето или скорбялата в хлебното брашно. 
 
При стандартни условия, тези молекули са подредени в стегната, организирана структура. За приготването на тестото, обаче, се прибавя вода, което отслабва химичните връзки поддържащи тази структура. Топлината при печене води до допълнително дестабилизиране. На това се дължи пухкавия и мек вид на прясно изпечения хляб.
 
С течение на времето, молекулите на нишестето възвръщат здравината на връзките си, което кара хляба да се стяга и втърдява. Ниските температури в хладилника ускоряват този процес на втвърдяване. Поради това, хляба държан на стайна температура е по-вкусен и мек.
 
Но извън хладилника, поради съдържащата се вода в хляба, той може да плесеняса много по-бързо. Това най-често се причинява от широко разпространен нишковиден гъбичен вид Rhizopus stolonifer. При наличие на дори минимални количества плесен върху хляба, той не бива да се консумира – наличните черни, сивкави или цветни налепи, които се разпознават като мухъл, са всъщност само плодните тела на гъбичката. Под повърхността на хляба се намира същинския мицел на гъбата.
 
Плесенната гъбичка е способна на опортюнистични инфекции, познати като зигомикози. Те засягат стомашно-чревния тракт или кожата и могат да доведат до редица разстройства и инфекциозни състояния при тях.
 
Ако хляба се консумира за период по-дълъг от 48 часа, за предотвратяване на мухлясване се съветва съхранението му в хладилник. Макар да е осезаемо по-твърд и безвкусен, това може да се поправи: в микровълнова печка или тостер, скорбялните структури бързо се отпускат и отново придават мека, пухкава текстура на хляба, пише Puls.bg.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги т. нар. "журналисти", пише се 'скорбелни', а не 'скорбялни'.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кога хлябът трябва да се съхранява в хладилник?
Как се възвръща после вкуса на изстудения хляб?"

Джурнаглистите от "екипът" на Пуис точка бгъ така и не е отговорил. И освен хляба не знае къде се туря пълен член.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешния хляб няма нищо общо с оня който купувахме едно време от кварталната фурна.Супер пухкав и като постои не изсъхва като сухар а се оцветява в жълто,розово,оранжево и мирише странно.За сметка на това киселото мляко може да издържи една година.Това са постиженията на химията.
3
1
 
10
 
! Отговори
Асо Пика преди 1 година
А моя хляб като престои 2 дена започва да става жълт по края на филиите дори когато е в хладилник. Защо ли?
2
2
 
56
 
! Отговори
111 преди 1 година
истинският хляб изсъхва а не мухлясва за 2 дена, само тия боклуци дето се продават вместо хляб нямат вкус и мухлясват за 1 ден.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение къде ще се съхранява! Може и на мивката, вместо гъба за измиване на съдове. Защото по нищо не се различава от нея.

Състояния на лицето, които подсказват за проблем
Състояния на лицето, които подсказват за проблем

Състояния на лицето, които подсказват за проблем

Признаци на дефицит на витамин B12
Признаци на дефицит на витамин B12

Признаци на дефицит на витамин B12