Палмовото масло – канцерогенно, токсично... Всяка втора храна го има

Българите сме консумирали над 12 хил. тона от него за година
4 апр 2017 18:00,
64
Палмовото масло – канцерогенно, токсично... Всяка втора храна го има
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия трябва да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти, обясни евродепутатът Момчил Неков от групата на европейските социалисти пред БНР.

Още по темата

"Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло", допълни той.

Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава на биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС.

Неков цитира последни проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните, според които палмовото масло е продукт, който е канцерогенен и генно токсичен и допълни, че суровината има все по-широко приложение заради ниската цена в сравнение със сходни продукти.

"Тази токсичност на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на самия продукт при висока температура крие риск за здравето. Бебетата са изложени на стойности над допустимото равнище за храните за бебета и кърмачета", коментира Момчил Неков.

По думите му за миналата година само в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло.

"Потребителите с по-ниски доходи стават неволни жертви на тази подмяна - вместо да се използват реални млечни съставки. Реално в ЕС имаме излишък на мляко, в същото време обезлесяваме тропическите гори в Малайзия и Индонезия, за да може да се произвежда палмово масло. Това е т.нар. "неустойчиво развитие", заключи евродепутатът.

Самите етикети на много продукти в България съдържат подвеждаща информация - записано е "растителна мазнина" без да се обозначи каква е, подчерта Момчил Неков.

Експерименталните проучвания върху животни са много сериозен сигнал за изводи, които трябва да бъдат направени спешно през следващите години. Това мнение изрази проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

"При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това поставя на съвсем друга плоскост възможността за използванета на рафинираното палмово масло в хранителните продукти. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните. Нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем", настоя тя.

Производството на тази евтина мазнина води до екологична катастрофа в страните, които я произвеждат, там се унищожават горите, за да се засаждат палми, допълни проф. Петрова.

В момента има истинска война между производителите и учените, защото ограничаването на употребата на палмово масло ще доведе до сериозни икономически проблеми, каза в заключение тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема при палмовото масло е че то не може да се усвоява от организма поради по високата му точка на топене при някои видове над 50 градуса т.е. няма хранителна стойност. Това за канцерогенност е пресилено и такава канцерогенност е възможна при пържене и загряване при температура над 180 градуса. Иначе палмово масло се консумира от хиляди години по тропиците.
13
1
 
8
 
! Отговори
do 11 преди 7 години
ami za6to podsladitelite kato aspartama sa zabraneni v dosta darjava a u nas masovo v gaziranite napitki aa pitam te ,seriqta parti nai masovite za6toto sa eftini s 5 vida podsladiteli
12
10
 
9
 
! Отговори
Crow преди 7 години
То само палмовото масло е вредно нали... Другите вредни храни да не се забраняват! Явно на някой му бърка в *** и му пречи на бизнеса. Животинските мазнини също са вредни. Маргарина е доста по-вреден от палмовото масло!
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук в Норвегия такова животно като палмово масло изобщо не съществува. В нито един продукт го няма. А при вас в Мутроевандия всичко се прави с палмово масло. Един преятел в БГ работи в производството на хляб. Та той ми каза че даже в хляба го ползват вместо олио по евтино им излизало. Въпреки че 1 кг. хляб който от 20 години не сте виждали ви струва над 2 лв. Просто ви тровят по всички параграфи. Е веднага няма да умрете но с течение на години ще ви се запушат артериите.
10
25
 
4
 
! Отговори
Поръчков боклук преди 7 години
Ако наистина беше толкова вредно, Европейската комисия отдавна щеше да го забрани. А това, че е с ниски вкусови и хранителни качества е друг въпрос - все пак е храна за бедните като повечето българи.
9
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
edno vreme xorata si parjixa kartofite sas svinska mas ,i nqmaxa problemi ni s xolesterol ni s kravno sega umirat na 35 ot infarti
8
11
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен Ами сигурно палмовото масло води до ръжда в стомаха и дизеловите двигатели.
7
1
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
mi olioto ot rapica,xorata si karat s nego dizela pak nie parjim mekici s nego
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За храната ясно, че е вредно да го добавят, но в горивата защо. Карам стар дизел, като е на промоция олиото ми излиза по- евтино да долея олио от магазина, отколкото дизел от бензионастанцията. 10-12 бутилки и двигателя мърка.
5
2
 
49
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Целта е да не доживяваме до старост. Таман да се пенсионираш и ...айде. Така се намалява излишното население на планетата. Не става случайно.
4
5
 
10
 
! Отговори
А-а, не така преди 7 години
Не посягайте на поредната иновация. Всички производители се стремят да нахранят човечеството с евтини храни. Е-е, че било вредно, може, ама то сега там това дето , абе нали знайш как е.
3
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръчкова статия, както обикновено. Американците хвърлят огромни суми в медиите, срещу палмовото масло, защото падат цените на тяхното соево олио. Това продължава вече 15г. без особен успех.
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно къснооо
1
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС накара Виденов да закрие фабриките за олио.