Само 1 на 20 българи, страдащи от депресия, се лекува

Болестта е сред основните причини за самоубийство
7 апр 2017 16:52, Анисия Иванова
7
Само 1 на 20 българи, страдащи от депресия, се лекува
Архив: Булфото

Неразпознатата и нелекувана депресия е една от основните причини за самоубийство сред всички възрасти, каза Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

По думите му само 1 от 20 българи, страдащи от депресия, получава специализирана психиатрична помощ.
Депресията е и водеща основна причина за 128 000 самоубийства всяка година в Европейския регион на Световната здравна организация, каза д-р Скендер Сила, ръководител на Офиса на СЗО за България.

Той отбеляза, че е необходимо да се повишат инвестициите в здравните системи, тъй като хората с депресия не получават адекватно лечение дори и в държавите с висок бюджет за здравеопазване.

Според проучването на СЗО "Атлас за психично здраве 2011" средно само 3 на сто от бюджета за здравеопазване се изразходват за психично здраве, което е по-малко от 1 на сто в страните с ниски доходи и до 5 на сто в страните с високи доходи.

По данни на СЗО за 2015 г. 40 милиона души в европейския регион страдат от депресивни разстройства, като честотата се движи от 3.8 на сто до 6.8 на сто от населението в различните страни.

Според изследване на честите психични разстройства, извършено от НЦОЗА, в България най-разпространеното често психично разстройство е тревожното разстройство - 11.4 на сто, като най-засегнати са хората на възраст между 50 и 64 години, допълва БТА.

В България приключва проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чрез който са били обучавани общопрактикуващи лекари да разпознават и ранните симптоми на депресия, допълни Хинков и подчерта, че това обучение е наложително, тъй като личните лекари най-добре познават пациентите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-грозно нещо от човешкия "живот" в България няма.....
5
1
 
5
 
! Отговори
и 2 ракии преди 7 години
До петко+2-3ракии и пържолка цър пър може малко моцарт или тони стораро + азис
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До петкоПосле вместо депресия, ще лекуваш алкохолизъм...плюс депресия.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До !!!!!!!!И си прав и не си. Да, вярно в България много хора са депресирани заради мизерията, ама тогава как ще обясниш факта, че Япония е на едно от челните места по самоубийства. И при тях ли причината е мизерията и бедността? Да, не говорим, че има и доста тийнейджъри, които изпадат в депресия, а при тях определено не е заради ниските доходи. По-скоро проблеми с гаджето, с родителите и т.н.
2
1
 
16
 
! Отговори
петко преди 7 години
и аз съм депресиран ,и се лекувам всяка вечер с 5 бири..иначе загивам
1
5
 
23
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 7 години
СТИГА СТИГА С ТИЯ ГЛУПОСТИ!ДАЙТЕ НА ХОРАТА РАБОТА ЗА НОРМАЛНИ ПАРИ И ДЕПРЕСИИ ЩЕ ИМА ДРУГ ПЪТ!СТИГА СЕ ПРАИХТЕ НА ЛУДИ ВИЕ!ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ВСИЧКО Е ОТ БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ!