Бременност и астма. Какво да правим?

Трябва добър контрол на заболяването
12 май 2017 09:52, Eкип на Puls.bg
2
Бременност и астма. Какво да правим?
Reuters

От астма страдат 300 милиона души по света. Очаква се през 2025 г. броят на астматиците да нарасне със 100 милиона.

Астмата е хронично възпаление на дихателните пътища и се характеризира с повишена чувствителност на трахеобронхиалното дърво към множество стимули. Тя е и най-честото хронично заболяване през бременността.
Болестта се проявява епизодично - с редуващи се клинични прояви и безсимптомни периоди. Повечето от астматичните атаки отминават за минути до часове и пациентите изглеждат напълно клинично възстановени в междупристъпните периоди. 
 
Разпространението на астмата в общата популаци е около 4-5%, а при бременните е около 1-4 %.
 
Жени с лека астма е малко вероятно да имат проблеми по време на бременността, докато при по-тежките форми рискът от влошаване е по- голям и е по- висок в последната част на бременността. Тежката и неконтролирана астма е свързана със следните усложнения по време на бременността:
 
Прееклампсия;
Хипертония по време на бременността;
Маточен кръвоизлив;
Преждевременно раждане;
Вродени аномалии;
Ограничен растеж на плода;
Ниско тегло при раждане;
Неонатална хипогликемия, гърчове, тахипнея,състояния, хуждаещи се от интензивни грижи.
 
Тези рискове в значителна степен могат да бъдат сведени до минимум чрез осигуряване на добър контрол над астмата. Известно е, че раждането на бебета с ниско телесно тегло е по- често при жени с дневни симптоми на астма, отколкото при жени без астма. Нелекуваната и неконтролирана астма по време на бременност може да доведе до дихателна недостатъчност и до нужда от механична вентилация, усложнения от системното приложение на стероиди.
 
Бременността има значителен ефект върху дихателната физиология на жената - докато виталният белодробен капацитет и дихателната честота не се променят, минутната вентилация и минутното кислородно поглъщане нарастват, съответно с 40% и 20%. Общата проводимост на дихателните пътища се увеличава, а белодробната резистентност намалява.
 
Още за бременност по време на астма може да прочетете в Puls.bg или да научите по време на Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в столицата. 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Защо магнезият е важен през бременността?
Защо магнезият е важен през бременността?

Защо магнезият е важен през бременността?

Употреби на алое вера, за които може би не знаете
Употреби на алое вера, за които може би не знаете

Употреби на алое вера, за които може би не знаете