Как да се храним при операция на сливиците?

Раната зараства постепенно
Обновена: 2 юни 2017 14:43 | 2 юни 2017 11:45, Eкип на Puls.bg
2
Как да се храним при операция на сливиците?
Reuters

Сливиците, наричани още тонзили, са лимфоидни органи, които представляват струпване на лимфна тъкан. Те са няколко – две небни, които се разполагат странично на фаринкса; една назофарингеална или т. нар. "трета сливица" – аденоидеа; и една езична сливица, която се разполага в корена на езика. Основната им функция е осигуряване защита на организма спрямо различни външни дразнители, които отключват имунната реакция. 

Отстраняването на сливиците е значително по-често налагаща се интервенция в детска възраст. В тази възраст тяхната активност е значително повишена и това може да обясни по-големите им размери, което се счита за физиологично.
 
Като чести причини, налагащи отстраняване на сливиците се посочват хроничният фарингит, повтарящи се възпалителни процеси в областта на гърлото, наличие на дихателни разстройства по време на сън, локално стрептококово огнище, склонност към чести перитонзиларни абсцеси, туморни формации и други.
 
На мястото на отстранената тонзила остава рана, която зараства постепенно и налага известни рестриктивни правила по отношение на храненето. Основно се препоръчва въздържание към гореща, твърда и груба храна.
 
Още първите часове след операцията се позволява пиенето на течности през устата. Седем до осем часа след операцията може да бъде започнато даването на течна храна, което продължава в следващите два дни. При добро възстановяване и без налични усложнения постепенно диетата се разширява и на около седми ден след оперативната интервенция пациентът може да премине на обща храна.
 
Под избягването на груба храна се разбира временното преустановяване консумацията на пълнозърнести храни, плодове или зеленчуци с люспи или покрити с власинки (праскови, ягоди, малини, краставици, домати, царевица).
 
От значение е избягването на дразнещи храни  - люто, кисело или добавяне на пикантни подправки към ястията. Дневният прием на сол не бива да надвишава 3-5 гр.
 
Храната се приготвя основно под формата на пюре, каша. Приемът на месо не се намалява, единственото изискване е в началото - първите дни след операцията да се приема в пасирана форма. Освен това ценните протеини, които се набавят при консумацията на месни продукти осигуряват по-бързото възстановяване. Консумацията на пържени храни временно се преустановява.

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едно време ми даваха сладолед и диня. ама то си боли,и слюнка да преглъщаш.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво ядене.

20 идеи за маникюр за къси нокти
20 идеи за маникюр за къси нокти

20 идеи за маникюр за къси нокти

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)