Непоносимост към храна - как да я познаем?

Непоносимостта към храна често се бърка с алергия към храна
22 юли 2017 17:18, Михаела Лазарова
2
Непоносимост към храна - как да я познаем?
Снимка: pixabay

Тялото ни общува с нас през целия ден, но не с думи, а със симптоми. Главоболие, умора, глад, болка, повишена температура – все примери за това, как тялото се опитва да ни каже нещо. По инстинкт ние правим всичко възможно да го успокоим! Това обаче е все едно да дадеш биберон на плачещо бебе: със сигурност ще го укроти за малко, но ако бебето плаче от глад или заради мокра пелена, биберонът ще удължи неразположението.

Ами ако отговорите на някои от най-загадъчните симптоми – включително наддаването на тегло без причина, затруднената концентрация, мигрената, обривите, хроничната умора и болките – са на върха на вилицата?

Ако непоносимостта към храната, която консумирате всеки ден, предизвиква напълняване и множество хронични и на пръв поглед без връзка помежду си проблеми?

Повечето хора биха преминали направо към следващата глава, защото вероятно си мислят: „Нямам непоносимост към храни, това не се отнася за мен“. Непоносимостта ви може да е прикрита. На всеки човек, който е наясно, че има непоносимост към храни, се падат неколцина, които живеят с недиагностицирана непоносимост.

Три причини да не сте разбрали, че имате непоносимост към храна

1. Непоносимостта към храна често се бърка с алергия към храна

Истинските хранителни алергии, които може да предизвикат животозастрашаващи състояния като подуване на дихателните пътища и ниско кръвно налягане, са относително редки и засягат само около 4 процента от населението. Докато непоносимостта към храни е широко разпространена.

Когато е налице хранителна алергия, имунната система разпознава храната, провокираща алергична реакция, като вредна и произвежда антитела, за да се бори с нея. Дори незначителни количества от храната дразнител са в състояние да предизвикат реакция, която може да се отрази на храносмилателната система (повръщане, диария), на дихателната система (кашлица, хрема, астма) и/или кожата (сърбеж, уртикария, обрив).

Докато хранителните алергии се изследват чрез кожна или кръвна проба, реакциите на непоносимост към храни може да бъдат доста по-неопределени и да засягат много органи в тялото, включително мускули, стави, мозък, сърце и щитовидна жлеза.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


2
Още от
Напиши коментар Коментари

Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете
Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете

Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете

Упражнения за жени на 40
Упражнения за жени на 40

Упражнения за жени на 40