Фурми: За какво са полезни?

Плодчетата съдържат ценни минерали
9 сеп 2017 13:10, Иванка Гъркова
4
Фурми: За какво са полезни?
Reuters

Фурмите за източник на различни витамини и минерали, захар и много фибри. В тях има основни минерали като калций, желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий и цинк. Витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, витамин А и витамин К, също се съдържат в тях. Една стандартна чаша с плодовете съдържа около 400 калории, 27% от препоръчителната доза калий и 48% от нужното за деня количеството фибри. 

Специалистите по хранене и диетика смятат, че фурмите трябва да присъстват в балансираната и здравословна диета, като част от сутрешната или следобедна закуска, компонент от различни смутита. Много хора изяждат по една фурма след позив на глад между храненията, защото им дава енергия и ги засища в рамките на 30 минути след изяждането й. 
 
Консумацията на плодовете се препоръчва на хора, загубили рязко теглото си. Те се грижат за здравето на нервната система, защото в тях има голямо количество калий. Американското онкологично дружество препоръчва прием на 20-35 грама диетични фибри на ден и съветват те да бъдат доставени на организма чрез фурми. 
 
Сладките плодове с костилка се смятат и за слабително средство. Полезни са най-вече на хора, страдащи от запек. За да имат по-бърз ефект, трябва да бъдат накиснати предварително в топла вода. По този начин след изяждането им можем да изпием и получения сироп, който ще засили метаболизма ни. 
 
Високоразтворимите фибри във фурмите са друг важен компонент, който насърчава движението на червата и храната по-лесно преминава през чревния тракт. 
 
Значителното количество на минерали ги прави полезна храна за укрепване на костите, както и средство за борба с остеопорозата. Селен, манган, мед и магнезий. Тези минерали имат важна роля за здравината на костите, особено по време на растежа им през пубертета, както и по време на тяхното изтъняване на стари години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
9
 
! Отговори
фурма преди 6 години
купувайте само от иранските, пише на етикетчет, в едни картонени кутии са :)имат лек остатъчен вкус на *** :), от тях яжте бре серсеми
3
3
 
12
 
! Отговори
Тревопас преди 6 години
Полезни са за бизнеса на тези които ги продават!
2
5
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
това което се продава в Бг е с толкова захар пропито че си е калорийна бомба, пък за диабетици е мор.
1
2
 
7
 
! Отговори
гого преди 6 години
с таз захар в тях, за нищо