Проверка: От "Пирогов" оказват помощ само в болницата

Няма нарушения при инцидента край клиниката, твърдят институциите
Обновена: 26 сеп 2017 18:28 | 26 сеп 2017 18:02, Анисия Иванова
44
Проверка: От "Пирогов" оказват помощ само в болницата
Архив: Булфото

Не са открити нарушения в УМБАЛСМ "Пирогов“ при проверката за отказана медицинска помощ на пострадал в близост до лечебното заведение. Това е становището на "Медицински одит" и на Столичната здравна инспекция, които са направили проверката.

Инцидентът, за който е проверката, стана преди седмица. На мъж, пострадал при ПТП до "Пирогов“, му била отказана лекарска помощ от работещите в кабинет 105 под предлог, че има забрана за лекарите да напускат територията на лечебното заведение.

Още по темата

Изводите от проверката са следните:

"Изпълнителна агенция "Медицински одит“ (ИАМО) констатира, че съгласно чл. 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: "центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 "оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита“.

Проверката на Столичната здравна инспекция (СРЗИ) показа, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит, че "според действащата нормативна уредба ЦСМП оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура“.

В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути – сигналът е получен на тел. 112 в 15.50 ч., а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15.55 ч.

Пациентът веднага е откаран в УМБАЛСМ, където е прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и е хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия, се казва в заключението от проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
? преди 6 години
Има правила за работа. Не се хващайте за частни случаи. Пациента бил на 100 метра от болницата, ами утре ако има пострадал на 200 метра? Къде е границата. Лекарите нямат право да напускат болницата, това е така, защото е доказано, че това може да донесе повече проблеми, отколкото положителен ефект.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да защитя лекаря, че няма линейка, като той поне има работа. Държавна работа. Аз и това нямах. Баща ми, с 40 години стаж в строителната механизация се преквалифицира на баничар, че нямаше строежи. Майка ми от началник склад за радиолелектронни материали на стари години стана отговорник хладилник - целодневно от - 20 на + 35 и обратно. За мижави пари. Заобиколена от крадливи и гладни българи. А тя е материално отговорна... Съчувствам им на лекарите, тежко им беше. Те също видяха какво стана..
36
0
 
0
 
! Отговори
Октоподът 4 преди 6 години
Винаги се появява някой богат роднина който дал първия милион за тази частна болница. Защото Частникът няма как да обясни произхода на този милион.Винаги Частникът има тъмни периоди в биографията. Бил на специализация в ЮАР - повече нищо.Когато някой се оплаче, се оказва че Частникът лекува роднини на полицията, съдии, прокурори.Разбира се Лек. Съюз. заслужава "орден: Всеотдайна грижа към пациента". ЛС протестираше срещу екс. мин. Виткова, която искаше частник да не работи в държавна болница
35
0
 
1
 
! Отговори
Октоподът 3 преди 6 години
Разбира се пациентите, които се осмелят да кажат истината срещу частното заведение биват плашени със съд за набеждаване и побой. За да бъде единствена тази частна болница, преди това Частникът унищожава по-кадърните си колеги, останалата част ги убеждава с подмазване. Веднага прави Черни списъци, защото на детото на Иванка е поставена грешна диагноза в частното кабинетче, което се потвърждава от колегите в Държавна болница, но Иванка е нахална и информира медиите.. тя попада в Черния списък...
34
0
 
1
 
! Отговори
Октоподът 2 преди 6 години
Лекар - не особено кадърен, решава да направи частен център в блок. Почва да лекува архитекта на общината, по този начин го печели - той му издава разрешителните. СРИОКОЗ - назначаваме лекарка да работи в центъра съпруга на шефа - и те издават разрешителните. Почва да лекува мутри и журналисти, връзка със застрахователи - опс - частната болница става най-добрата на Балканите, нищо че няма условия и апр.. Ако някой се осмели да възрази, пациент, работник от МЦ - бива заплашван с пребиване и мутри
33
0
 
2
 
! Отговори
Октоподът преди 6 години
Не мога да разбера БГ народа, и себе си... В случая лекарите в Пирогов са прави. Малко се пише, че след 20 мин. е дошла линейка и са спасили човека. Разбирам лекарите, разбирам и пациентите. Видял съм и двете страни на медала. Никой от нас пациентите не защити лекарите в БПомощ - няма линейки, няма екипи, няма заплати. Народът не осъзна, че не лекарят е виновен,а Законодателството. Защото депутатите си имат частни клиники и центрове, те имат интерес да фалират държавните болници.Това е истината
32
0
 
0
 
! Отговори
... преди 6 години
стига си пил, утре си на бачкане, трябва да ставаш в 5.
31
1
 
0
 
! Отговори
... преди 6 години
До Анонимен ...а ти като АНОНИМЕН си "българин" - т. е. ЗАХАРЧЕ.точка
30
0
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
До лекар ...ех, тия българчета - комплексарчета: ВИНАГИ ПРАВОИМАЩИ РОБИ.точка.Искат, ама не знаят какво искат, защо го искат, от кого да го поискат, кога да искат, къде да искат...ЗАХАРЧЕТА!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравяте обаче, че ако ще шефът на неврохирургията да излезе по средата на операция за да помага на падналия, всъщност оценка на състоянието може да направи и първа помощ може да окаже едиснтвено специалист по спешна меидицина, каквито са по линейките. В медицината всичко е строго профилирано, всеки си знае работата, и никой не пипа работата на другия, защото иначе стават поразии.
28
2
 
7
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Не съм ти длъжен с нищо! И на никого! Сега след заключението оная,дето вдигаше пара по медиите и господарите и всички медии плювачи- на колене пред Пирогов в най-гледаното време да се извиняват!
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като лекар си длъжен да помагаш независимо от каквито и да е обстоятелства и се предполага, че си достатъчно квалифициран за да можеш да определяш спешността на отделните случаи. Няка си не се получава да се оправдаваш за изоставянето на пациент в критично състояние заради възпалени сливици, ми се струва. Не само не е логинчо, но и не е етично. А да се криеш зад разпоредби и нареждания си е направо трагично.
26
5
 
13
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До АнонименВиж пич, ако искаш и за 100к работи по 2 часа на ден. Човещината обаче няма цена, и ако ти киснеш в кабинета си държиш се лошо и отказваш да поможнеш на човек който ОЧЕВИДНО има нужда от твоята помощ не си нищо повече от един ***.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като лекар просто нямаш право да изоставиш болните в и пред кабинета, отделението или операционната, и да хукнеш навън.
24
4
 
2
 
! Отговори
хахахахаа преди 6 години
До 46Очевидно е точно обратното :) нищо, бачкай си в завода, строиш социализъм, тия дето цял живот сме учили, сме балами.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MenНе, не работя в Пирогов за 200 лв, работя в една клиника в Русе за 10 хил. лв./месец, на 5 часа. До колкото знам в Пирогов работят за по 20-30 хил. някои хора. На други места в София има лекари, които работят и за по 70 хил., но те са единици.
22
9
 
4
 
! Отговори
? преди 6 години
Е тоя падналия може да е бил някой дъpт бабаит дето до вчера се е речпил на докторите и ги е плашил с бой. Да си лежи там, не пречи на никой. Българина обича по цял ден да се зъби на всички и да се прави на много ербап - на колко дневно се зъби, без да знае че са такива? Е от къв зор докторите да се стараят за подобна популация?
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЕЕ, някой съмняваше ли се в резултата от т.нар. проверка??! "Няма нарушения" - това е. Има инцидент, има отказана помощ, но няма нарушение, не знам с коя ръка да се кръстя. Сега и министърчето с новия случай на жената с отвореното писмо, дето назначил насрещтни, кръстосани, омагьосани и какви ли не проверки... някой има ли съмнения какъв ще е резултата? Чакайте да позная - "няма нарушения". В тази пропаднала държава все "няма нарушения", но когато е за беден човечец - д*упе да му е яко.
20
2
 
6
 
! Отговори
Men преди 6 години
До ЧленПожелавам ти утре пред входа на Пирогов да те сгази пиян полицай, пък чакай колегите ти да ти помогнат.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самия термин "отказана медицинска помощ" говори много за медицинското съсловие.