Проверка: От "Пирогов" оказват помощ само в болницата

Няма нарушения при инцидента край клиниката, твърдят институциите
Обновена: 26 сеп 2017 18:28 | 26 сеп 2017 18:02, Анисия Иванова
44
Проверка: От "Пирогов" оказват помощ само в болницата
Архив: Булфото

Не са открити нарушения в УМБАЛСМ "Пирогов“ при проверката за отказана медицинска помощ на пострадал в близост до лечебното заведение. Това е становището на "Медицински одит" и на Столичната здравна инспекция, които са направили проверката.

Инцидентът, за който е проверката, стана преди седмица. На мъж, пострадал при ПТП до "Пирогов“, му била отказана лекарска помощ от работещите в кабинет 105 под предлог, че има забрана за лекарите да напускат територията на лечебното заведение.

Още по темата

Изводите от проверката са следните:

"Изпълнителна агенция "Медицински одит“ (ИАМО) констатира, че съгласно чл. 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: "центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 "оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита“.

Проверката на Столичната здравна инспекция (СРЗИ) показа, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит, че "според действащата нормативна уредба ЦСМП оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура“.

В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути – сигналът е получен на тел. 112 в 15.50 ч., а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15.55 ч.

Пациентът веднага е откаран в УМБАЛСМ, където е прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и е хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия, се казва в заключението от проверката.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 месеца
Има правила за работа. Не се хващайте за частни случаи. Пациента бил на 100 метра от болницата, ами утре ако има пострадал на 200 метра? Къде е границата. Лекарите нямат право да напускат болницата, това е така, защото е доказано, че това може да донесе повече проблеми, отколкото положителен ефект.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как да защитя лекаря, че няма линейка, като той поне има работа. Държавна работа. Аз и това нямах. Баща ми, с 40 години стаж в строителната механизация се преквалифицира на баничар, че нямаше строежи. Майка ми от началник склад за радиолелектронни материали на стари години стана отговорник хладилник - целодневно от - 20 на + 35 и обратно. За мижави пари. Заобиколена от крадливи и гладни българи. А тя е материално отговорна... Съчувствам им на лекарите, тежко им беше. Те също видяха какво стана..
38
0
 
0
 
! Отговори
Октоподът 4 преди 11 месеца
Винаги се появява някой богат роднина който дал първия милион за тази частна болница. Защото Частникът няма как да обясни произхода на този милион.
Винаги Частникът има тъмни периоди в биографията. Бил на специализация в ЮАР - повече нищо.Когато някой се оплаче, се оказва че Частникът лекува роднини на полицията, съдии, прокурори.
Разбира се Лек. Съюз. заслужава "орден: Всеотдайна грижа към пациента". ЛС протестираше срещу екс. мин. Виткова, която искаше частник да не работи в държавна болница
37
0
 
1
 
! Отговори
Октоподът 3 преди 11 месеца
Разбира се пациентите, които се осмелят да кажат истината срещу частното заведение биват плашени със съд за набеждаване и побой. За да бъде единствена тази частна болница, преди това Частникът унищожава по-кадърните си колеги, останалата част ги убеждава с подмазване. Веднага прави Черни списъци, защото на детото на Иванка е поставена грешна диагноза в частното кабинетче, което се потвърждава от колегите в Държавна болница, но Иванка е нахална и информира медиите.. тя попада в Черния списък...
36
0
 
1
 
! Отговори
Октоподът 2 преди 11 месеца
Лекар - не особено кадърен, решава да направи частен център в блок. Почва да лекува архитекта на общината, по този начин го печели - той му издава разрешителните. СРИОКОЗ - назначаваме лекарка да работи в центъра съпруга на шефа - и те издават разрешителните. Почва да лекува мутри и журналисти, връзка със застрахователи - опс - частната болница става най-добрата на Балканите, нищо че няма условия и апр.. Ако някой се осмели да възрази, пациент, работник от МЦ - бива заплашван с пребиване и мутри
35
0
 
2
 
! Отговори
Октоподът преди 11 месеца
Не мога да разбера БГ народа, и себе си... В случая лекарите в Пирогов са прави. Малко се пише, че след 20 мин. е дошла линейка и са спасили човека. Разбирам лекарите, разбирам и пациентите. Видял съм и двете страни на медала. Никой от нас пациентите не защити лекарите в БПомощ - няма линейки, няма екипи, няма заплати. Народът не осъзна, че не лекарят е виновен,а Законодателството. Защото депутатите си имат частни клиники и центрове, те имат интерес да фалират държавните болници.
Това е истината
34
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 месеца
стига си пил, утре си на бачкане, трябва да ставаш в 5.
33
1
 
0
 
! Отговори
... преди 11 месеца
До Анонимен
...а ти като АНОНИМЕН си "българин" - т. е. ЗАХАРЧЕ.точка
32
0
 
2
 
! Отговори
... преди 11 месеца
До лекар
...ех, тия българчета - комплексарчета: ВИНАГИ ПРАВОИМАЩИ РОБИ.точка.Искат, ама не знаят какво искат, защо го искат, от кого да го поискат, кога да искат, къде да искат...ЗАХАРЧЕТА!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забравяте обаче, че ако ще шефът на неврохирургията да излезе по средата на операция за да помага на падналия, всъщност оценка на състоянието може да направи и първа помощ може да окаже едиснтвено специалист по спешна меидицина, каквито са по линейките. В медицината всичко е строго профилирано, всеки си знае работата, и никой не пипа работата на другия, защото иначе стават поразии.
30
2
 
7
 
! Отговори
лекар преди 11 месеца
Не съм ти длъжен с нищо! И на никого! Сега след заключението оная,дето вдигаше пара по медиите и господарите и всички медии плювачи- на колене пред Пирогов в най-гледаното време да се извиняват!
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като лекар си длъжен да помагаш независимо от каквито и да е обстоятелства и се предполага, че си достатъчно квалифициран за да можеш да определяш спешността на отделните случаи. Няка си не се получава да се оправдаваш за изоставянето на пациент в критично състояние заради възпалени сливици, ми се струва. Не само не е логинчо, но и не е етично. А да се криеш зад разпоредби и нареждания си е направо трагично.
28
5
 
13
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
До Анонимен

Виж пич, ако искаш и за 100к работи по 2 часа на ден. Човещината обаче няма цена, и ако ти киснеш в кабинета си държиш се лошо и отказваш да поможнеш на човек който ОЧЕВИДНО има нужда от твоята помощ не си нищо повече от един нещастник.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като лекар просто нямаш право да изоставиш болните в и пред кабинета, отделението или операционната, и да хукнеш навън.
26
4
 
2
 
! Отговори
хахахахаа преди 11 месеца
До 46

Очевидно е точно обратното :) нищо, бачкай си в завода, строиш социализъм, тия дето цял живот сме учили, сме балами.
25
1
 
2
 
! Отговори
46 преди 11 месеца
Работиш за 10,000,но в мечтите си.
Или си тежък случай и си за хапчета,или просто си един лъжец,отказващ да приеме реалността.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Men

Не, не работя в Пирогов за 200 лв, работя в една клиника в Русе за 10 хил. лв./месец, на 5 часа. До колкото знам в Пирогов работят за по 20-30 хил. някои хора. На други места в София има лекари, които работят и за по 70 хил., но те са единици.
23
9
 
4
 
! Отговори
? преди 11 месеца
Е тоя падналия може да е бил някой дъpт бабаит дето до вчера се е речпил на докторите и ги е плашил с бой. Да си лежи там, не пречи на никой. Българина обича по цял ден да се зъби на всички и да се прави на много ербап - на колко дневно се зъби, без да знае че са такива? Е от къв зор докторите да се стараят за подобна популация?
22
4
 
11
 
! Отговори
Надето преди 11 месеца
От бялата мафия добре си пазят гърбовете.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕЕЕ, някой съмняваше ли се в резултата от т.нар. проверка??! "Няма нарушения" - това е. Има инцидент, има отказана помощ, но няма нарушение, не знам с коя ръка да се кръстя. Сега и министърчето с новия случай на жената с отвореното писмо, дето назначил насрещтни, кръстосани, омагьосани и какви ли не проверки... някой има ли съмнения какъв ще е резултата? Чакайте да позная - "няма нарушения". В тази пропаднала държава все "няма нарушения", но когато е за беден човечец - д*упе да му е яко.

Кои храни напълно ще променят кожата ви?
Кои храни напълно ще променят кожата ви?

Кои храни напълно ще променят кожата ви?

6 грешки при миене на косата, които да избягвате
6 грешки при миене на косата, които да избягвате

6 грешки при миене на косата, които да избягвате