От ВМА за починала от сепсис жена: Няма лекарски пропуски

В болницата бе назначена проверка след обвинения на близките
2 окт 2017 18:20,
38
От ВМА за починала от сепсис жена: Няма лекарски пропуски
Снимка: ВМА

Няма пропуски в работата на лекарите от ВМА при случая с починалата преди месец от септичен шок 67-годишна пациентка.

Това обявиха от лечебното заведение след като назначиха проверка по обвиненията на близки на жената.

Миналата седмица синът на починалата Петя Илиева разказа пред медиите, че майка му била отпратена от "Пирогов" с ниско кръвно и препоръка да пие кола. Когато потърсила помощ във ВМА, синът, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в Спешната помощ, казал на дежурните по телефона, че вероятно става дума за сепсис, но не му било обърнато внимание. Няколко часа по-късно жената умира.

Още по темата

Младият мъж е убеден, че ако навреме е било започнало лечение, майка му щяла да е жива.

От ВМА обаче са категорични, че пропуски няма. Както комисията, извършила проверката, така и Лечебно-контролната комисия считат, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес при пациентката, съобщиха от там.

В информация до медиите се съобщава, че за около 2 часа в спешното звено на ВМА, МБАЛ – София, са проведени два прегледа от специалисти, лабораторни и образни изследвания, и е взето решение за хоспитализация. Жената постъпва с оскъдна анамнеза, насочваща към неврологичен проблем, без никакви анамнестични данни и/или медицинска документация за състоянието й до момента.

В Клиника "Интензивна терапия” в продължение на около 12 часа са използвани всички диагностични и лечебни възможности на болницата, но поради твърде напредналия стадий на заболяването, изходът е неблагоприятен.

За обвинението, че дужерните не са се съобразили с мнението на сина на пациентката от ВМА пишат: "Следва да се има предвид един от основните етични принципи в лекарската професия, залегнали в Кодекса за професионална етика на лекарите в България, а именно, че лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам мед.проблеми за сега,но бих желал да се лекувам в чужбина,искам да имам личен лекар там!Някой проверявал ли е как стоят нещата с Гърция,Румъния,Сърбия,Турция?Какво трябва да направя за да съм здравно осигурен там?
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитатът в края на статията е много точен , лекаря сам взема решения и после НОСИ ОТГОВОРНОСТ за тях. Само не разбрах каква отговорност е понесъл в този случай.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Parite za lechenie i zaplati otivat v kasata na GERB, a ne pri pacientite i lekarite. Petrov nosi smart
8
5
 
27
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
честно ви казвам...по добре да си плащаме осигуровките на американските лекари. Верно, че за тях това са пари са семки, ама па колкото за по телефона да ни консултират - ще стигнат. Тоя по телефона диагностицира жената за 5 минути, имаме по-голям шанс отколкоъо наште сатрапи да ни лекуват в болниците...
7
6
 
34
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
е ко излезе...Един български лекар завършил и работещ в САЩ може по телефона да постави верна диагноза на майка си, от един океан разстояние, а умните ни "имащи право на професионална независимост" лекарски величия , от две болници не могат да диагностицират майка му. Независимо , че им е пред очите. И тия зад...те им се разтворили за пари, рИват, че биват бити, риВат че не са уважавани. Ми вие сте всуе некадърници бе какво да ви уважавамеАз по добре на тоя в САЩ по телефона да се обадя..,.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ВМА за починала от сепсис жена: Няма лекарски пропускиВ болницата бе назначена проверка след обвинения на близкитеЕ, да - гарван, гарвану око не вади.Тази проверка е като всички проверки в нашите болници - замазване на безобразията и прикриване на виновните.Няма да ме изненадат и ако им дадат и по една награда сега.Ето - в Пирогов са креативни - убиха човека, а след това направиха протест, че уволнили убийците. Нищо не било доказано...Вживяват се в беззаконието
5
4
 
20
 
! Отговори
наглост до небесата преди 6 години
А, то остана и да са намерили пропуск! Че това е невъзможно, нали началникът на ВМА е сегашният ГЕРБаджийски министър! Смее ли някой да обвини болницата му, ч е поради немарливост и некадърност е причинила смъртта на една жено, както и всъщност е станало! Ега ти банкянския лакей, здравния министър! Не му ли стига резила, че от уважаван и достоен лекар и началник стана толкова жалък подлизурко в нйа-корумпираното и просташко правителство, което някога е управлявало България.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМА е една морга.Редко са щасливците излезнали от там живи и излекувани.На времето ВМА беше болница номер 1.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМА е една морга.Редко са щасливсите излезнали от там живи и излекувани.На времето ВМА беше болница номер 1.
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква предишна анамнеза очаквате при сепсис бе? Двусддмично предизвестие от Господ ли?
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно независимата професионална оценка води до смърт. Няма пропуски пак смърт. Пациентът е мъртъв, всички са си свършили работата, виновно няма. Следващият. Стоите тука...