Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!

Според евродоклад фермерите у нас тъпчат животните с лекарства повече от другите държави
6 ное 2017 09:00,
112
Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!
Снимка: Reuters

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с  медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според проучването българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни.  Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас, пише вестник "Сега".

У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. За сравнение при  отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

И докато европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, у нас, обратно, тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г.  тя е била  92 мг, през 2013  116 мг и рекордните 121 мг през 2015.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Така е другари и товарищи, тези прасенца на снимката все пак трябва да оцелеят, а и да наддадат на тегло, за да има с какво да се хранят и такива като Вас. Все пак живеем в 21 век, когато човечеството се размножава в геометрична прогресия и трябва да се търсят по-авангардни начини за да се изхранва. В миналото хората са се хранили с биологично чести продукти, но са мрели като мухи от болести, които сега се лекуват и с антибиотици, така че лапайте мръвките и недейте да ривете ... !!!
57
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ***, много смрад! Истината е, че ние българите си разваляме месото, а не ни го налагат отвън и че "българско" отдавна не е синоним на "качествено"!
56
1
 
15
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Много ясно че месо бъкано с антибиотик и сирене направено от палмово месо ще ядете.А за кренвишете да не говорим от какво са направени.
55
5
 
20
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 6 години
И въобще по соц-а баба ми и дядо ми на село никога не са купували луканка от магазина, защото си я произвеждаха сами, че и на нас децата им по градовете пращаха по празниците - без антибиотици и каквато и да е химия както казах!
54
7
 
27
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 6 години
Луканката по соц-а идваше от двора на баба ти, без антибиотици и каквато и да е химия, и без да се страхува, че след като си e гледала прасето няколко месеца, някоя нощ банда кафяви ''ревизори'' ще дойдат да и го конфискуват, както е масовата практика днес при демокрацията!
53
15
 
9
 
! Отговори
Аз месо не ям преди 6 години
Не ме вълнува какво яде плебса. Ганьовската мечта е да си пине и да си апне, и евентуално да опъне нещо чуждо.
52
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 40Хехе тролиш ли бе1 В месокомбината не се отглеждат животни а се колят.:)2 Антибиотика не идва в цистерни:)) а е прахообразен и е в чували.
51
26
 
15
 
! Отговори
През 80-те преди 6 години
Като се сетя,че баба на село се записваше за луканка за 9ти септември,щото само 4 броя отпуснали за селската бакалия и ми става лошо.Добре,че малко видях от тоя "велик"строй.
50
4
 
16
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 6 години
Днешните средностатистически земляни са клиенти на медицината и фармацефтиката от раждането си до смъртта си и с минимум по няколко хронични болести цял живот, ако ти на такава продължителност на живота се радваш, значи си голям ***! Целта е да бъдеш здрав цял живот, а не чувал с болести и недъзи!
49
3
 
10
 
! Отговори
вегетарианец преди 6 години
Това е предимството да си лешояд. Получаваш и безплатно антибиотик, че и хормони. Хем здрав, хем надарен. Истински супермен. А аз от както спрях да ям, съм само болен и не ми става...
48
13
 
5
 
! Отговори
Циник до 43 преди 6 години
Пхахаха...плазмодийче - ти на тази кълка лежи шеметак! За разлика от теб - аз отдавна съм взел живота си в ръце.Не се оплаквам ( няма за какво ) признавам - обичам да чета как пом иярчета като теб вият по дуварите...как Боко ги евавал....как ТЕЦа ги евавал...как Енергото ги евавало...как парите им не стигали...как болниците били шайзе...как ядели боkлуци...Помиярщина както и да ви погледне човек!Седи си в зверилника - на запад манталитетни селяни не са ни нужни! Само ни излагате!Ааааахахаха
47
0
 
17
 
! Отговори
до: ррррррррр 49 преди 6 години
Е колко е скъпо? Я пробвай да ядеш плодове и зеленчуци само да видиш какво значи скъпо!
46
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕГАН 2, в момента продължителността на живота е най-дълга спрямо когато и да е било. Освен това, ако се ограмотиш малко е необходимо месо макар и в малки количества поне 2-3 пъти седмично
45
5
 
14
 
! Отговори
Лк преди 6 години
Лидл и Кауфланд - месото мирише на гадно щом почнеш да го печеш. От много години месо от горните два магазина не купувам.Нищо не казахте за хормоните.Като цяло месо в Бългрия - НЕ!
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените неща, с които можем гордо да се сравняваме със западата това са ТАКСИТЕ и ЦЕНИТЕ.
43
12
 
19
 
! Отговори
ВЕГАН 2 преди 6 години
... Със сигурност е много по - добре да се залага на плодове и зеленчуци , отколкото на месо ... :) Макар , че и там НЕ се знае откъде са ... с какво са пръскани ... торени ... ГМО ли е... не е ли :) ... Но въпреки всичко е по - добрия вариант ... отколкото месните продукти , пълни с цялата Менделеева таблица !!! :( .......... После се чудете за огромния скок на тежките заболявания в последните 15 - 20 години "Демокрация" ... Това също е една от основните причини ! ... :( :( :(
42
2
 
20
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Не стига че отровено ами и скъпо! И не само месото, Фсичко!На 64, преди да се пенсионираш, ставаш клиент на болниците и там те гледат като ходеш портфейл и ти досъдират кожицата, разбира се ако докараш до заветната мизерна пенсийка! Малко са тези дето получават максималната пенсия!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак простотии - хем "у нас тъпчат животните с лекарства повече от другите държави", хем сме на 8-мо място, след най-големите производители в ЕС като Испания и Италия. Сензация изсмукана от пръстите, какви домашни животни отглеждат в Норвегия, Исландия и Швеция?
40
4
 
19
 
! Отговори
ВЕГАН преди 6 години
:) ... Това сега ли го разбрахте , бе ? ... :) Все едно сте открили ... ТОПЛАТА ВОДА ! :) Месото , по принцип , е бъкано с какви ли не ХИМИЧЕСКИ *** за да изглежда ... свежо и червено ! А да НЕ говорим в нашенския Абсурдистан за какво става дума ... Тук , със сигурност , има повече ХИМИЯ от колкото месо ... в самото месо ! А кренвиршите ... Кренвиршите сигурно мога и аз да ги ям ... щото пък там няма грам ... МЕСО !!! :) ;) :)
39
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунистическия диктатор Живков, България беше на челните места по какво ли не, а децата ги изгледахме за без пари. Всичко това демокрацията разруши, за да имало повече избор..дрън - дрън..,та пляс! Дай повече избор на човека и той се оси*ра (особено българина). Питайте си бабите и дедовците колко "зле" живееха при комунизма, та сега и месо с антибиотици не могат да си позволят!