Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!

Според евродоклад фермерите у нас тъпчат животните с лекарства повече от другите държави
6 ное 2017 09:00,
112
Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!
Снимка: Reuters

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с  медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според проучването българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни.  Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас, пише вестник "Сега".

У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. За сравнение при  отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

И докато европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, у нас, обратно, тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г.  тя е била  92 мг, през 2013  116 мг и рекордните 121 мг през 2015.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Затова сме здрави !
37
7
 
6
 
! Отговори
На баща ми преди 6 години
вуйна му работеше в месокомбинат по времето на комунизма, и тя ни е разказвала, че е чувала на някой да му разказват как всяка сутрин са идвали марсианци и са изнасилвали биковете, а както се знае семенната течност на марсианците е пълна с нитрати. Така че и тогава си беше същото.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Циникбе тежко е, разбирам, никой не ти обръща внимание, животът е безсмислен, да тролиш в интернет е единствентат утеха и изява, ама внимавай все пак, ако те усети турчина, че не работиш може да ти се наложи да минеш на харц фиа и жена ти да те издържа, а може и да се наложи да се прибираш за България.
35
0
 
6
 
! Отговори
хах преди 6 години
Че вие не знаехте ли?
34
1
 
8
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Кошмарно е това с антибиотиците. Детето на едни познати е алергично именно към антибиотици от тетрациклиновата група. И какво биха могли да направят хората, да не купуват месо ли? А колбасите?
33
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми работеще в месокомбината във Варна по времето на комунизма, и той ни е разказвал, как всяка сутрин идвали две цистерни с антибиотици и ги изсипвали в храната на животните, но тогава не се говореше за това.
32
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 33 преди 6 години
Ръбак .... малко ти беше ританено ***?:-)
31
5
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
България с най-много жертви на пътя в ЕС за 2016 г.Нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали /99,7/ на 1 млн. население.У нас нямаме нужда от психично болни...повечето са си такива!
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление си прав 29. Да, членството в ЕС е най - голямото постижение на славния ни преход...!!
29
11
 
15
 
! Отговори
Тошовото време ли... преди 6 години
Родопа изнасяше месо само за другите комунистически страни, вкл. арабски соц страни, никой друг не купуваше месо от нас.Нямаше основни храни по магазините.Гледайте бг филми от 80-те и ще си спомните онази мизерия!
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо ми работеще в месокомбинат в Шумем по времето на комунизма, и той ни е разказвал, че тогава се слагаха много повече антибиотици в месото от сега, но тогава за това не се говореше.
27
2
 
6
 
! Отговори
Циниче преди 6 години
злобно пак плюнчи перото.Защо не работиш, за турчина-барото?Пак от Германия хейти разгневенза да намери смисъл в жалкия си ден.
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И при комунизма се даваха много антибиотици на животните, повече от сега!Но тогава за това не се говореше.Баща ми беше ветеринарен лекар, той ми е разказвал с какви химии са тъпчели животните за да задържат вода, за да тежат повече, та да се изпълняват задачите на Партията.
25
10
 
22
 
! Отговори
историк преди 6 години
Не знам колко са били отровни мръвките по Тошово време, ама Родопа се скъсваше от износ и вкарваше милиарди в България. Арабите примираха за нашето агнешко, гърците също. А вие си пишете глупости колкото искате.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КомунистДруго си е да жувееш във Фукушима, в демократична Япония.
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е виновен за това - българските производители!Никой друг не е виновен!Защо намесвате ЕС ?А уж имало двойни стандарти за храните, от ЕС внасяли лоши храни ... глуупости!Нашите производители ни тровят, а не други!Българи тровят народа. Това е по комунистически образец!
22
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков през 45 годишната руска окупация на България и месото и млякото и хлябът бяха с антибиотици, но комунистическите медии не го отразяваха.
21
10
 
10
 
! Отговори
Страничен преди 6 години
ефект от демокрацията. В бананите и тоалетната хартия антибиотици няма, рупайте и се радвайте на Европа.
20
2
 
25
 
! Отговори
Емпа преди 6 години
Само преди седмица някъде из нета изтече информация ,че арабите забраниха внос на месо от България!Това въобще не излезе по централните новини просто защото ние сме единствената страна от ЕС с такава забрана.Контрола в арабските държави е жесток и натъпкани с лекарства меса няма как да минат проверките им.Като тръгнеш да готвиш българско пиле уханието е на лекарства с изтекъл срок,като готвиш румънско все едно домашна кокошка...вкусно и ароматно!
19
2
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Що ти тия неща не ги консумираш също. Или си само на месце.