Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!

Според евродоклад фермерите у нас тъпчат животните с лекарства повече от другите държави
6 ное 2017 09:00,
112
Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!
Снимка: Reuters

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с  медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според проучването българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни.  Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас, пише вестник "Сега".

У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. За сравнение при  отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

И докато европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, у нас, обратно, тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г.  тя е била  92 мг, през 2013  116 мг и рекордните 121 мг през 2015.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До анонименДруго си е маршируваш на първомайска манифестация под радиоактивен дъжд.
17
1
 
17
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
"Подкрепете българското производство". Хаха! Само браншовата организация на млекопреработвателите в България явно се държи що годе нормално. Искат да изчистят измамниците от пазара на сирене и кашкавал. Всички други съсловни и браншови организации само искат държавата да им плаща разходите и да им гарантира приходите.
16
6
 
19
 
! Отговори
Циник до 15 преди 6 години
Вие вегетарианците - хрупкате нитрати, пестициди и хормони ( още не е измислена пречиствателна технология за хормоните, които попадат в подпочвените води с урината и фека лиите) такаче - радоста ти е доста смешна.За радиоактивноста да не говорим!Проверявай чат - пат дали светиш в зелено вечер!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пчелният мед е същата работа.
14
7
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Антибиотици се дават превантивно във всички големи животновъдни ферми.По цял свят.Няма как да предпазиш хиляди или стотици хиляди(при кокошките) животни от заразни болести.На юг дават повече заради по топлия климат кой благоприятства по бурното развитие на бактерии и вируси.Антибиотици се добавяха във фуража по програма и по Тошково време.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хае хаирлия да е...:-) :-) Весела седмица!Съфорумци!
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сме живи и здрави вегетарианците да ви гледаме сеира.
11
7
 
8
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Ами спрете да купувате масло от измисленитее бг фирми...Президент е хубаво масло, не се лъжете за останалите марки.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие не знаехте ли!?
9
2
 
11
 
! Отговори
анти системата преди 6 години
Тамън, няма да давате пари за антибиоотици като се заразите с птичи грип, де е залял страната. Дори и гърците забраниха вноса от БГ на птиче месо и яйца, само еодните медии уверяват "водата е тежка и става за пиене".
8
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 2 Др. червен и неграмотен индивид , при твоя любимец Тодор Живков сме яли още по големи *** , но тогава нямаше къде да го пишеш . Какво ще кажеш за Чернобил и за радиоактивния облак над България , който отрови цялата Държава. Тогава твоите любимци от ЦК на БКП пиеха минерална вода , а ние ядохме отровите .
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни и прости потребители.Слаба държава - липса на контрол.Безскруполни животновъди с чувство на безнаказаност.
6
3
 
30
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
5
1
 
27
 
! Отговори
man преди 6 години
Не съм веган, но именно това е един от аргументите им да не се яде месо-твърде токсично е, бъкано с хормони за разтеж, антибиотици и други обработки.
4
0
 
26
 
! Отговори
От онкологията преди 6 години
Добро утро!
3
2
 
39
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В Германия вече доста често има случаи на "супербактерии" - не могат да бъдат преборени с НИКОЙ от познатите антибиотици.... в България фирмите на другаря Гергов & приятели гледат печалбата!Гражданите са след прасетата!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да задължат производителите да обявяват съдържанието на месото,
1
5
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сега ли го разбрахте това 27 години изядохме отровите на света тези болестикоито ни налазиха деца до 1 година онкоболни какво е това хаиде скачаитепо улиците и викаите като алтави пиите вода с уран яжте маргарин като маслоза 6 лв 250 гр и се не боите