Храни, които организмът усвоява по-лесно

Консумираме повече от необходимото по празниците
26 дек 2017 18:19, Eкип на Puls.bg
2
Храни, които организмът усвоява по-лесно
Reuters

По празниците пазаруваме и ядем като за последно. Ключово условие да си доставим всички ползи, които консумираната храна носи, е да успеем да усвоим пълноценно полезните вещества в нея. За съжаление, редица временни или хорнични проблеми с храносмилането може да затруднят този процес.

Страдащите от хроничен запек, подуване на корема или непоносимост към определени съставки на храната са принудени да подбират хранителния си режим спрямо здравословното си състояние. За тях е особено важно да познават храните, които се разграждат бързо и лесно и организмът оползотворява почти изцяло съставките им. Хранителен режим, ориентиран около подобни продукти, би бил от полза и за всеки, който търси начини да си спестява дискомфорта в стомаха след хранене.
 
Този дискомфорт, както и съпътстващите храносмилателни проблеми, се асоциират основно с приема на прекалено мазни храни или такива с много високо съдържание на фибри. И в двата случая храната престоява по-дълго време от обикновено по протежението на стомашно-чревния тракт, т.е. организмът я усвоява много бавно.
 
На обратния полюс са храни с по-прост състав, чието разграждане започва лесно още под действие на слюнката в устната кухина. Докато достигнат тънките черва, те са вече във вид на смес от много лесно усвоими хранителни вещества, които бързо преминават в кръвния ток. Такива храни не водят до никакъв стомашно-чревен дискомфорт, защото на практика почти никаква част от тях не се задържа достатъчно дълго в червата, за до го провокира.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари