По-трудно дишане през едната ноздра - на какво се дължи?

Става не само при хрема
5 май 2018 17:46, Eкип на Puls.bg
4
По-трудно дишане през едната ноздра - на какво се дължи?
Reuters

Дори след отминаването на сезона на простудите проблемът на много хора с хремата не отшумява, защото скоропостижно навлизаме в периода на пролетните алергии. Едно от най-досадните и неприятни проявления на хремата е затрудненото дишане през носа с периодично запушване на ноздрите. Интересно е, че те почти никога не се запушват едновременно, а през повечето време дишането е по-затруднено само през едната от тях.

 
Този феномен е най-отчетлив при хрема, но истината е, че дори в нормално състояние едната ноздра на носа ни винаги е по-непроходима от другата. Освен това ноздрите сякаш се редуват периодично да се запушват и пропушват почти неусетно. Оказва се, че това явление има своето биологично обяснение.
 
Процесът на непрекъснато променяне проходимостта на двете носни ноздри се регулира неволево от структурите на вегетативната нервна система. Това са същите структури, които поддържат протичането и на други неволеви жизнени процеси като храносмилането, сърдечната дейност и други.
 
По отношение на носа, вегетативната нервна система се явява регулатор на т.нар. назален цикъл, гарантиращ, че всяка ноздра непрекъснато ще изпълнява безпроблемно функциите си. Установено е, че този цикъл се рестартира по няколко пъти дневно и промяната в проходимостта на ноздрите може изобщо да не  бъде усетена. Процесът е по-отчетлив единствено при хрема, когато дишането е затруднено и пропушването на едната ноздра се усеща осезаемо.
 
 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Недоволен преди 2 години
На сополи
3
1
 
4
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 2 години
Ако единият ти кучешки зъб е леко крив това се дължи на перманентно стомашно разстройство!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако държиш бЕлото на влажно място става на бучки и като шмръкнеш и ти се запушва ноздрата, затова преди го ползвате го поработете с кредитната карта, за леко поемане.
Шмръъък
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак сега загрявам що има боксьори :(