Колко желязо ни е нужно?

И как можем да си го набавим?
Обновена: 3 юни 2019 18:25 | 3 юни 2019 18:25, Eкип на Puls.bg
5
 Колко желязо ни е нужно?
Източник: Reuters
При определянето на дневните дози на желязото, изследователите вземат предвид бионаличността на елемента в храните и нивата му на абсорбция. Препоръчителната дневна доза за възрастни, здрави мъже над 19 години е 8 мг дневно. Дневните нужди при жени в детеродна възраст са доста по-големи – около 18 мг на ден и намаляват до 8 мг дневно след 50 години.
 
Причината за по-голямата нужда от желязо при младите жени е ежемесечната загуба на голямо количество от минерала чрез менструацията. Бременността също е период с повишени нужди от желязо. През бременността дневните нужди достигат до 27 мг дневно.
 
Храни, богати на желязо. Добър източник на хемово желязо (форма на желязото, която е лесноусвоима) са червените меса, пилешкото месо и рибата. Морските дарове като миди, стриди, говежди черен дроб също са богат източник на желязо. Много зърнени закуски и хляб са обогатени с желязо. Въпреки че това желязо е нехемово, което означава, че е по-трудноусвоимо, добавянето му към храната има резултат, поради високата консумация на такива храни в западния тип диета.
 
Някои зеленчуци и бобови култури също са източник на желязо. Желязото, което се намира в растителните храни е нехемово, т.е. по-трудноусвоимо желязо. За повишаване на усвояването на нехемовото желязото се препоръчва приемът на животински храни и храни, богати на витамин С.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: желязоанемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сте сиукс, и цялото желязо на света няма да ви стигне.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 винкел стига.
3
0
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Хората ако имат пари няма да имат нужда от желязо
2
0
 
7
 
! Отговори
х преди 4 години
у Перник ще получите винкело у главо
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един познат страдаше от анемия и лекаря му каза че е от липса на желязо и му препоръчал да иде у Перник на дискотека , - толкоз джилязо изяде , че в интензивното едвам го спасиха , казаха че страдал от пренасищане .