Ешерихия коли - виновница за цистит и колпит при жената

Предизвиква възпаление на уретрата и пикочния мехур
10 юни 2019 18:22, Eкип на Puls.bg
0
Ешерихия коли - виновница за цистит и колпит при жената
Източник: Reuters
Ешерихия коли е грам отрицателен микроорганизъм,обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален механизъм, но е възможно и в битови условия - при недостатъчно добра лична и интимна хигиена, както и при някои сексуални практики. Заразяването може да стане също и в замърсен басейн, както и при близък контакт със заразен, от нечиста повърхност на предмети, които се използват в бита и други. 
 
Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда - над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис.
 
Освен чревната форма на заразяването с ешерихия коли, при жените по-често отколкото при мъжете бактерията води  и до инфектиране на долните отдели на пикочните пътища, предизвикващо възпаление на уретрата - уретрит и на пикочния мехур - цистит. Анатомично женската уретра е с по- малка дължина от мъжката, което е причина за по-лесното ѝ заразяване, а оттам и бързото засягане на пикочния мехур. Симптомите в началото са често уриниране, болки и парене при уриниране...
 

0
Още от Здраве
Що за коварно заболяване е остеопоразата?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари