Виена ни отказа трансплантации, водим преговори с други болници

Решението на Виена било суверенно
8 авг 2019 11:08,
15
Виена ни отказа трансплантации, водим преговори с други болници
Снимка: Reuters

Към момента министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа. Изключително интензивни разговори се водят. Това каза пред БНТ изпълнителнителният директор на Агенцията по Медицински надзор Росен Иванов по повод вчерашната информация, че Виенската болница спира да прави операции на чужденци.

Проблемът за чакащите за трансплантация на бял дроб българи е огромен, защото страната ни има договор за операциите единствено именно с болницата в австрийската столица. Малко след добрата новина за успешна трансплантация на бял дроб на Илияна Христова, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци. Така надеждата, че изход от кризата с белодробните трансплантации има, беше бързо попарена и нашите пациенти имат шанс за спасение само като здравни емигранти.

Още по темата

"Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява", обясни Росен Иванов.

По думите му, графикът за обучение на наш персонал е готов за началото на 2020 година, екипите са вече формирани и властите имат ясна програма.

В ефира на националната телевизия се включи и Наталия Маева - успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация. По думите й, пациентите са изключително притеснени от ситуацията.

"И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс", заяви Маева.

В отговор, Росен Иванов заяви, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Наталия Маева съобщи, че Виенската клиника е написала писмо, в което обеснява причините за своето решение и че то ще бъде публичо оповестено, както вече се е случило в Гърция, на чиито пациенти също е отказана възможността за повече трансплантации.

Директорът на Медицински надзор обясни, че не е виждал такова писмо и към момента не може да коментира.

"За последните две седмици у нас е имало три донорски ситуации, за съжаление всички органи заминават за Европа, тъй като у нас няма подходящи реципиенти", допълни Иванов.

По думите му, страната ни подготвя голяма програма за обучение, а този уикенд е имало семинар във Велико Търново на координатори по донорство.

"Работим за подобряване на ситуацията", категоричен беше Росен Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
циник преди 4 години
Лицето Росен Иванов не е ли продавач на бълг. паспорти в съучастие с министър шкембе воевода ? Това нещо толерира ли се ? Законно ли е ? Морално ли е ? Етично ли е ? Професионално ли е директор на Агенцията Мед. Одит да е лице ЮРИСТ , а не лекар ? Какви нравствени , професионални и делови качества притежава тази жалка политическа креатура ???
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като отидеш на доктор и всеки ти сеправи на светило.От него започва медицината.Какво им пречи да усвоятприсажданията,несамо на дробове.Инак ,операцията е безплатна,но за даден консуматив 5000лв.Значи, завсяка манипукация,първо да разпишекасата,там да има нейн представител.Преди излизаха 95 -100%здрави,днес5%.
10
1
 
9
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Защо от здравната каса не кажат какъв дълг са натрупали към виенски болници? Тогава ще стане съвсем ясно защо АКН е прекратила трансплантациите на българи.
9
1
 
9
 
! Отговори
парапростак професор преди 4 години
В тази квазидържава където в здравеопазването има наложени монополи , касти и клики от ченгета - професори известни със своята професионална некадърност , индоктринирани , мухлясъли и сенилни мозъци няма да има съвременна , качествена , ефективна и ефикасна медицина . Как е допустимо министър на здравеопазването да е счетоводител , пенсионер ? Как е допустимо директор на Изпълнителната Агенция Медицински Одит да е юрист със съмнителен професионален авторитет , известен със своето безчестие ?
8
1
 
4
 
! Отговори
АтанаСпорМюнхен преди 4 години
Ами докато управляващи и високопоставени лекари крадат всички надолу ще страдаме. По-долно нещо от това да злоупотребяваш с болни хора не мисля, че има.
7
1
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Виена спря без обяснение тази дейност за България .Хората са толерантни - причината е че България Краде от Парите за Трансплантации - Главния Прокурор е ДЛЪЖЕН да образува Производство за да разберем коя е тази Гнида ограбила парите на Болните и Умиращи Деца .
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Договорът с виенската болница беше за ДО 5 трансплатнации годишно. Една също се вмества в ДО 5, така че те си изпълняват своето. И наистина е благородно, защото не са длъжни вместо да хабят ресурс за свои болни да оправят нашата продънена здравна система, в която няма нито оборудване, нито квалифициран персонал да работи с него, но има кинти за нови сгради и коли
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време прокуратурата да погледне как в една болница която обслужва по малко от един процент от населението на България, се случват повече от половината донорски ситуации в страната!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"обЕснява" ли???
3
2
 
5
 
! Отговори
д-р Петров преди 4 години
"без" вредната политика на министерството на"Здравеопазването"
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов успех за управлението на боковистите.
1
4
 
7
 
! Отговори
Митю очите преди 4 години
Поддържам решението на Виена...като суверенно! Въздържам се от коментар и си запазвам мнението за себе си!