Лекар алармира: Здравната каса се управлява от аматьори

Едни пациенти доплащат за услуги, а за други всичко е безплатно
21 авг 2019 09:56,
14

Здравното министерство ще забрани плащането на медицински услуги от здравноосигурени, за които НЗОК обещава помощ. През септември законовата поправка ще бъде подложена на обществено обсъждане. Регламентират се обаче възможности, при които на пациентите може да бъдат поискани пари в болниците.
Още по темата

Няма да разпределят служебно лекари специализанти

"Съществена промяна от това няма да настъпи, те и сега действат тези текстове. Тази поправка почти не засяга темата със заплащането", заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че проблемът е изключително неравномерното доплащане. По думите му има хора, които доплащат по няколко хиляди лева, а други - почти нищо.

Според д-р Кацаров има неправилно формиране на цените на медицинските услуги, за които той смята, че в повечето случаи са определяни лобистки.

"Трябва да нормализират тези цени. Здравната каса се управлява от аматьори! Тези хора не могат да решат тези проблеми", настоя д-р Кацаров.

Бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков се съгласи с голяма част от твърденията на д-р Стойчо Кацаров и на свой ред отбеляза, че Здравната каса е социален инструмент, който изравнява възможностите на пациентите, плащайки минимален пакет.

"При всяко положение, за нещо повече някой трябва да плати. Няма лошо ако бъде регламентирано", коментира доц. д-р Спасков в "България сутрин".

Той е на мнение, че при вкарването на актюери в НЗОК, ще се определят реални цени на медицинските услуги, тъй като в момента цените в Касата се определят по възможности.

Промените предвиждат още акушерите и медицинските сестри да имат възможността да разкриват свои практики.

"Това е стъпка в правилната посока. Изрично е отбелязано, че тази дейност няма да се заплаща от НЗОК. Защо не се финансира от НЗОК? Значи хората сами трябва да плащат", коментира д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Спасков пък попита каква е причината да се създадат тези нови структури, след като и сега сестрите могат да работят под контрола на лекарите. И призна, че не може да разбере идеята те да работят свръхсамостоятелно.

Д-р Кацаров е категоричен, че от текстовете за доплащане и тези за лекарствата няма да има никакъв ефект. На мнение е, че няма да се получи голям ефект и от текстовете за акушерите и медицинските сестри.

Поправките, регламентиращи плащанията, носят положителен ефект, защото хората ще знаят за какво дават парите си, смята обаче доц. д-р Спасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Кога най-после ще се разбере, че "ИЗБОРЪТ НА ЕКИП" е противозаконно! Кога Конституционния съд ще се произнесе за това? Плащане за избор/не за екип , а за болнично заведение/ трябва да става само когато аз като пациент съм избрал за лечинието си -ЧАСТНАТА БОЛНИЦА! Няма такава държава в Европо/сигурно и в света/ така да бъде узаконен лекарски рекет върху пациентите!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата се управлява от алчни аматьори но добри крадцитова е ясно от 10 години
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само селският трольо на Днес.бг, Дир.бг и Вести.бг е професионалист отсЕкъде ! ВЭрвайте му!Цецо Србски става все по-беден и Ивчо Прокопиев остана на Тимофеевите копейки, ама ФСБ има още парички, действай, трольо - дерзай с "русенското варено" и неплатените сметки към Топлофикацийката на Майчето Манолова!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vednaga spiraite da plastate zdravni vnoski togava. Te i doktorite sa nedoucheni...
8
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Къде бяха тези другари, когато Глинка, пасивният любовник на Пепи, осъди на смърт българските диабетици?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Здравната каса се управлява от аматьори"Това въобще не е новина. Премиер? Аматьор. Началник на кибер-сигурност? Аматьор. Шеф на НАП? Аматьор. Да не продължаваме, че е по-лесно да кажеш кой не е аматьор, списъка е далеч по-кратък.Свиквайте, с ГЕРБ е така.
6
1
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да бе аматьори, напротив професионални лъжци и крадци са си. Въртят, сучат и осигурените хора винаги са на загуба.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На повечето места в Държавната хранилка са аматьори. Да погледнем и в Топлофикация. Това централно отопление е пълно разхищение . Но плаща клиента със заповед на самото дружество. Няма индивидуални договори , няма уред , само служебна формула и цена. Къде да погледне . В земеделието. Да погледнем в правосъдието. Закони удобни за партията на власт.
4
1
 
9
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Е то е ясно кой колко - криминал или малцинствен индивид - почти нищо. Осигурен и работещ българин - няколко хиляди.
3
1
 
15
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А КОЙ НИ УПРАВЛЯВА ДАМИ И ГОСПОДА ГОСПОДИН БОРИСОВ И ПП ГЕРБ И ДРУГИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИМ ПУКА ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата държава се управлява от аматьори!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само касата, държавата я управлява бай х.., който няма специалисти в нито една област. Идват избори.