Онкоболни търсят лекарство в чужбина заради липсата му у нас

Пациентски организации искатдържавата да вземе мерки
Обновена: 24 сеп 2019 07:38 | 24 сеп 2019 07:30, Анисия Иванова
5

На аптечния пазар в България липсва медикаментът имуран. Той се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания. Така от два месеца единствената алтернатива на пациентите е да си го набавят от съседни държави, съобщава Bulgaria ON AIR.

Производителите на лекарството твърдят, че причините за липсата му на българския пазар са прозводствени. Възможно е доставките на медикамента да бъдат възстановени през октомври според информация от производителя. За съжаление това не е единственото лекарство, което липсва от аптечната ни мрежа. Причините за това са различни.

От Пациентски организации "Заедно с теб" са сериозно обезпокоени, защото всеки момент може да възникне криза с някой друг медикамент. Затова призовават държавата да вземе мерки като създаде свой механизъм или фирма за внос на такива лекарства.

Докато проблемът бъде решен, единствените потърпевши от липсата на медикаменти у нас, си остават пациентите. Те трябва да търсят други алтернативи, независимо на каква цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Имигранта преди 4 години
Хора,за всичко сме виновни ние Българите.В други държави досега щеше да има...........много сме умни помежду си,но иначе от 30год ни опъват яко
2
0
 
8
 
! Отговори
Лу преди 4 години
Различни лекарства изчезват периодично за продължителни периоди - миналата зима никъде нямаше аденурик, а намереше ли се престариум в някоя аптека, трябваше да се запасяваме за месеци. Не стига че са толкова скъпи, ами и ги няма! После ми говорете за демографски срив - ами опитайте да борите проблема с по-малко смърт, стига сте пискали за повече раждания. Не смогваме да раждаме, за да компенсираме системния геноцид, на който сме подложени.
1
0
 
4
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Борисов по - долу каза, че били най-добрите.