НЗОК излиза с отчет на 3 месеца, но прозрачност – няма!

135 млн. дългове ще бъдат изплатени до края на годината
24 окт 2019 12:38,
4

135-те милиона дългове на НЗОК ще бъдат изплатени до края на годината. Нямаме информация за момента колко са неусвоените пари. В момента се очаква и решение относно лимита на болниците". Това каза икономистът Аркади Шарков в студиото на "България сутрин".

Той коментира бюджета за здраве за 2020 г., за когато са гласувани близо 400 млн. лева повече.Така Касата ще разполага с почти 5 млрд. лв. На фона на нарастващите разходи, единствено за лечение в чужбина е заложено драстично намаление на средствата или 70 млн., което е с 90 млн. лв по-малко в сравнение с бюджета за тази година.

Още по темата

"Много съм притеснена от драстичното намаление на бюджета за лечение в чужбина. Касата е на дефицит - всичко се разпределя и недостига. Не е вярно, че болниците в чужбина дават по-високи оферти на България", обясни Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея има достатъчно пари, но проблемът е липсата на контрол.

"На всяко тримесечие НЗОК излиза с отчет, проблемът с прозрачността обаче стои на дневен ред. Едно от нашите предложения - поне седмица в аванс да се пуска за обществено обсъждане бюджета на Здравната каса", коментира още Аркади Шарков.

По думите му една такава политика би помогнала за по-голяма прозрачност.

"Преди няколко месеца Генчо Начев заяви, че дружеството на кардиолозите иска да участва в контрола на бюджета на Касата. Има много случаи на злоупотреби като този в Пазарджик", сподели още Пенка Георгиева.

"Най-много българинът доплаща за лекарства - за терапии на сърдечно-съдови заболявания. След това е доплащането за доболнична помощ", каза още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 милиарда бюджет?а като ида на лекар всичко си плащам! като поп!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли как да ми върнат парите, които са ми удържали всеки месец от фиша, НО не съм ползвал за здравна помощ ???!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бялата мафия краде тое ясно а и качество в здравеопазването няма.Парите вървят с силни темпове.Не може да лекуват лекарите ,но са жадни за пари,пациентите плащат иначе умираш.Селата са най зле нямат и болници.Този проблем е 1989г.Няма решение както и другите проблеми.Атанасова беше на корумпирания министър на ГЕРБ.
1
0
 
6
 
! Отговори
Sepultura преди 4 години
Здравната каца да направи отчет колко пациенти са успели да уморят последните 10-15 години и в колко болници са успели да предизвикат фалит.