Стволовите клетки: подарък за живот - етични и законови дилеми при избора на банка за съхранение

Успешните трансплантации и освободени проби са едни от най-важните критерии
Препоръчан материал | Обновена: 6 ное 2019 14:19 | 6 ное 2019 14:18,
Стволовите клетки: подарък за живот - етични и законови дилеми при избора на банка за съхранение
Вили Пеева, административен директор на "Future Health"

Многопотентни, всемогъщи и всеможещи, това са стволовите клетки. Те могат да бъдат подарък на живота, тъй като се използват за лечение на хематологични заболявания,  вече имат  и приложения в ортопедията, изграждат и възстановяват тъкани и органи.

Целта на стволовите  клетки е да изграждат и възстановяват всички тъкани и органи на тялото.

Каква е  мисията и какво е приложението на стволовите клетки? Как могат да бъдат подарък за живот? Какви морални и правни дилеми поражда тяхната употребата ?

Отговорите на тези въпроси потърсихме от Вили Пеевa, административен директор на Future Health - тъканна банка, гуру в областта на съхранението на стволови клетки в Европа и най-голямата в България.

Г-жо Пеева , какво са стволовите клетки от кръв от пъпна връв?

Кръвта от пъпната връв на вашето бебе съдържа стволови клетки. Днес много родители съхраняват кръвта от пъпната връв за бъдещото здраве на детето си. Те могат да лекуват заболявания на кръвта като анемия и някои нарушения на имунната система, които нарушават способността на тялото ви да се защитава. Кръвта от пъпната връв се взема лесно и има 10 пъти повече стволови клетки от тези, събрани от костния мозък. Стволовите клетки от кръв от пъпна връв рядко носят някакви инфекциозни заболявания и са наполовина по-склонни да бъдат отхвърлени като възрастни стволови клетки.

Какво отличава Future Health , за да бъде за поредна година категоричен избор на семейства в България?

При нас, за разлика от останалите, фокусът на дейността е в медицинската част на целия процес. Всяко семейство, което реши да съхрани стволови клетки получава пълна диагностика на кръвни изследвания и вирусология, изработени чрез последно поколение медицинска технология. Следващият етап е успешно съхранение на стволови клетки. При нас,  мониторингът, на който сме подложени е паспорт за всеки трансплантационен център по света и приемане на нашите проби.

В последния етап семействата, които са ни избрали могат да получат диагностика на новороденото,за склонност към  лактозна непоносимост, глутенова непоносимост, горчив вкус и глухота, предизвикана от медикаменти. Това е скрининг, който ще помогне на родителите да предприемат бързи и ефективни мерки за здравето на вече роденото бебе. През целия процес нашите клиенти могат да получат професионална консултация от медици, биолози и специалисти от партньорите ни от Медицински Център Афродита.

Как една бъдеща майка да разбере, че тъканната банка е подходяща за съхранение и да ѝ се довери?

Има три категории, по които една банка трябва да работи, за да предложи качествена услуга на нейните клиенти. Удостоверенията, акредитациите и лицензите са първата важна стъпка, за изграждане на доверие - колкото повече има една тъканна банка, толкова по-лесно ще се приеме проба по цял свят.

Финансовата стабилност е вторият важен критерий при избор на компания. Тъканното банкиране е дългосрочна инвестиция за едно семейство, така че не трябва компанията да предприема рискови финансови операции, препродавания и кредити.

Стволовите клетки: подарък за живот - етични и законови дилеми при избора на банка за съхранение

Трето и особено важно са успешните трансплантации и освободени проби. Дългогодишният опит, както и броят на съхранените проби на една банка са от огромно значение. Тук искам да отбележа, че Future Health има забележително  предимство и по трите параметри, в сравнение с всички останали банки, които функционират в България и това е още един отговор на предишния въпрос. Точно затова е наградена от множество международни институции и организации, една от тях е и кралицата на Великобритания. Future Health е първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа.

Какво бихте казали в заключение?

Това десетилетие ще започнем да разработваме инструментите, чрез които да разберем как да удължим живота на здравия човек и стволовите клетки ще бъдат един от ключовете, които ще ни помогнат да стигнем до там.

Контакти: www.future-health.bg
тел. 02/806 00 60; 02/ 419 95 65

Имиджова публикация