5 признака, че сте обездвижени

Гърбът ви боли, докато стоите прави
1
5 признака, че сте обездвижени
Снимка: Istock

Пандемията от коронавирус ни затвори вкъщи задълго. Много хора изгубиха възможността да се движат активно и да поддържат добрата си физическа форма. Други пък, които и без това не са полагали усилия да се движат повече, вероятно чувстват тялото си още по-отпаднало.

Налага се да останем вкъщи и да бъдем отговорни за опазването на здравето си и това на околните, но един от най-големите негативни ефекти от тази изолация вкъщи е обездвижването с всичките му нездравословни въздействия върху организма. То може да доведе не само до схващания и болки в мускулите и ставите, но и до по-сериозни здравословни проблеми. Ето защо е изключително важно да си отделяме време за упражнения вкъщи.

Кои са признаците, че сте изгубили добрата форма на тялото си заради обездвижването?

Задъхвате се дори от съвсем малки физически активности, като изкачване на стълби

Залежаването и заседяването вкъщи кара мускулите много бързо да губят тонуса си. По този начин само след 2 седмици ще започнете да изпитвате умора и задъхване при ставане, отиване до друго помещение в дома или изкачване само на няколко стъпала, да не говорим за по-високо стълбище.

Какво се разбира под това да сте „във форма“?

В контекста на този израз се има предвид степента на адаптираност на сърдечносъдовата система към движението, което означава сърдечносъдовата система да може да доставя достатъчно количество кислород с респираторната система, така че при движение да не се усеща задъхване и недостиг на въздух.

Още по темата можe да прочетете в Az-jenata.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари