Сложна е превенцията на ХИВ у нас, заради коронавируса

От началото на годината в страната са открити нови 183 ХИВ позитивни лица
1 дек 2020 22:45, Петя Славова
9

Към момента липсва адекватна превенция срещу ХИВ в страната. За това алармира Елена Биринджиева от "Checkpoint София" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. Отчасти причината е и в пандемията от COVID-19, която затрудни много от дейностите за пациентите с различни заболявания.

1 809 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 98 % от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

От началото на годината в страната са открити нови 183 ХИВ позитивни лица, а от 1986 г. до сега регистрираните с тази инфекция у нас са 3 467. Това показват данни на Министерството на здравеопазването. Експертите обаче са категорични, че реалният брой на серопозитивните лица в страната е много по-висок.

Според Световната здравна организация около 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, а броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е почти 2 млн. За миналата година 680 хил. души са загубили битката с болестта, в близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия в световен мащаб.

От обявената обществена поръчка през 2020 г., от 19 предвидени области, до разглеждане се стига само на две оферти. В четирите най-големи градове в страната са предвидени програми, които ще се изпълняват до края на годината. Към момента няма информация дали те ще продължат и след този период.

Според неправителствени организации, това е ясен знак, че страната ни остава без работещи изпълнителни дейности по превенция, а държавните средства ще останат неусвоени.

Проблемът с финансирането на програми за превенция срещу ХИВ у нас започва след оттеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария преди 3 години. Към момента превенцията се извършва чрез обществени поръчки, а средствата от бюджета за това са в пъти по-малко.

Организации, занимаващи се с дейността, алармират многократно, че финансирането на тези специфични дейности по реда на ЗОП е неподходящ механизъм, който води до административни и финансови трудности. Според тях тези проблеми принуждават организациите в гражданския сектор да прекратят дейността си, а те от своя страна са единствените, които имат опит със засегнатите групи по превенция.

В Световния ден за борба срещу СПИН - разговор по темата с Елена Биринджиева от "Checkpoint София" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ,повечето болни са гейовете и проститутки и наркомани, те са на почит у нас че отново се крадят европейски пари
6
0
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 месец
Ковидът респектира Спин-а;))) На ръбът на оцеляването е завалийката;))) От жени не мойш го фана, оти те са плашат от Ковидът, значи единственият му закрилник са мъжките оргии;)))
5
1
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 месец
Е как няма да се увеличат позитивните, тия извратеняци като ги затвориха и намериха само повод да се плющят. Пфуу, да еее...
4
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
С това мутренско-комунистическо ...управление,у нас всичко е сложно.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Превенцията на СПИНА е много лесна и евтина, спират им лекарствата и после ги пишат, че са умрели от Ковид и всичко е точно.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
естествен подбор ?
1
5
 
7
 
! Отговори
V преди 1 месец
Аз мисля че еврото няма да го бъде. Много валути станаха а няма нужда от толкова много. Първо еврото ке падне и валутните резерви няма да могат да го опазят ;) Сега има и криптовалути и Йоани .Някой трябва да умре и това е ЕС ;) От усвояване ,субсидии и надуване на спекулативни балони трябва да се върви към свободен пазар .