Съдово увреждане след заразяване с COVID и при децата

Те прекарват вируса без симптоми, но не без последствия
20 дек 2020 17:15, Нели Христова
23
Съдово увреждане след заразяване с COVID и при децата
Снимка: БГНЕС

Повишени нива на биомаркер, асоцииран с увреждане на съдовата стена, откриха изследователи от педиатричната болница във Филаделфия дори при деца със асимптоматична коронавирусна инфекция.

Повечето от изследваните деца покривали клиничните и диагностични критерии за развитие на тромботична микроангиопатия, съобщават от болницата. Това е синдром, при който се откриват тромбози в малките съдове на кръвообращението, което бе доказано като една от най-честите причини за усложнения при възрастни пациенти.

Повечето деца, заразени с вируса, проявяват слаби или никакви симптоми. Въпреки това малка част от тях развиват усложнения, като синдром на мултисистемното възпаление (СМСВ) при инфекцията със SARS-CoV-2.

Учените установили, че микросъдовата тромбоза често се причинява от системата на комплемента. Това е набор от белтъци, циркулиращи в кръвта. Те са част от вродения хуморален имунитет, като ролята им е да се свързват с болестните причинители. Това води до повишаване на техния брой и покриването на патогена, правейки неговата фагоцитоза по-лесна. Друга тяхна функция е активирането на възпалението, пише Puls.bg.

За да разберат влиянието на комплемента при деца, болни с Ковид-19, програмата на Frontier за имунна дисрегулация, включваща няколко от авторите на проучването, изследвала 50 пациента в педиатричната болницата между април и юли 2020 г. 21 деца проявявали слаба или никаква симптоматика, 11 прекарали инфекцията по-тежко и 18 развили синдрома на мултисистемно възпаление.

Учените използвали разтворим C5b9 (sC5b9), белтък от системата на комплемента, като биомаркер за активацията на системата и тромбозиращата микроангиопатия.

Неговата концентрация била повишена при пациенти с по-тежка инфекция и синдром на мултисистемното възпаление, но за изненада на учените – той бил повишен и при деца без никаква симптоматика.

Въпреки проспективния характер на проучването, част от резултатите били получени ретроспективно, когато учените проверявали дали всеки пациент покрива клиничния критерий за тромбозираща микроангиопатия. Пълна информация била налична за 22 деца, 19 (86%) от които покривали критериите.

Нивото на sC5b9 било повишено както при тези покриващи критерия, така и при тези, които не го покривали.

Проучването показва, че въпреки масовото асимптоматично прекарване на инфекцията при деца, съществуват ефекти от вируса върху организма.

Нужни са допълнителни изследвания, за да се установи наличието на кратко- или дълготрайни последици от активацията на комплемента и увреждането на малките съдове при деца с Колид-19 или синдром на мултисистемно възпаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 13 е съвсем прав.След софрите да пуснеш децата си е диверсия.Както и да е създаден вируса, виждаме какво стана след 15/09/20
17
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
,,Немците...,,Чичо, ти нашата здравна система с тяхната ли я сравняваш?То бива патриотизъм, ама твоето е обожествяване.Ние видяхме нагледно кой е работещия модел за България- изолацията.Просто трябваше да продължи по- дълго- още 2-3 седмици и после хората да спазваха дистанция.А сега в Германия има вечерен час.
16
0
 
0
 
! Отговори
До18 преди 3 години
Тая ваксина не е за деца.Ако обаче вирусът се задържи ще има и ,, детска,, ваксина.Изяш се
15
1
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Айдее, и на децата ли посегнаха вече. Понеже точно те карат гриповете по-тежко и с последствия, от тоя вирус!!! Дай сега да ги набоцкат и тях с вълшебната ваксина, че са платени милиарди дози и да бе се хвърлят. Не разбраха ли че ако наистина са доброволни тези ваксини, едва най-много 5-10% от населенито ще им се върже на бизнес-модела/
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите, стигам до извода, че всички тук са завършили Харвард :)
13
4
 
4
 
! Отговори
dsss преди 3 години
До AzКога да се върнат 2025 година ли ? За по малко от една календарна година имат 5 месеца онлайн "обучение" и 4 месеца и нагоре ваканции. Немците що си пускат децата на училище, само не ми казвай че сега за затворени. Да затворени са от 20 декември до 7 януари.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш след софрите и сбирките ще пуснат децата да обменят всичко по училищата, което са хванали по празниците... После ще викат, че хората са виновни.Малко акъл ви трябва, ама навреме!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За много от родителите българското училище представлява нещо като детски клуб, в който да могат безплатно да си оставят децата, за да може някои да им ги гледа. В момента дистанционното обучение е единственият възможен вариант, за да няма още "сухи съчки" и евентуално увреждания на организма в дългосрочен план при децата. При положение, че съществува тази опция е глупаво да не се използва, като същевременно се установят недостатъците и се надгради системата.
10
5
 
1
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 3 години
Бе аре стига плашихте простолюдието бе!Който ще умре от удавяне, няма да умре в катастрофа или пожар, нали така?Болните с тромботична микроангиопатия определено имат симптоми!А колко деца имат симптоми от каквото и да било? Почти нула!Хайде стига идете да плашите кокошките на село!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На лошите хора и антиваксърите - няма да ви се получи, както и да словоблудствате.
8
3
 
18
 
! Отговори
Az преди 3 години
На фона на това всички малки ученици се връщат в класните стаи на 04.01. Честито !
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странен вирус. Повече му приляга определението "биологично оръжие".
6
6
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Поредния цирк с цел оправдаване на масовата ваксинация...
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В китай, почти веднага, след като излязоха първите няколко видеа от болници и тн, изкараха закон, че ще се лежи много дълго в затвора за пускане на такова видео - а там не е като тук, няма "експерти" да докажат, че си качил не цялотовидео, а само 99%. Направиш ли го, ще си го излежиш. И видеата спряха моментално.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата прекарват вируса СЪС симптоми - ниска температура, гърло, хрема, често кашлица и главоболие, но рядко се обръща внимание на тези симптоми в БГ, понеже тук по правило сополанковците са пуснати на градина и училище с такава симптоматика. Освен уврежданията на съдови стени, все по-често срещано е при тях появата на диабет тип 1, след прекаран Ковид. Ама на кой ли му пука.
3
3
 
3
 
! Отговори
Китай преди 3 години
Опитайте се да намерите камери, които предават на живо от Китай и ми кажете колко намерихте. И то в страната с милиони камери.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете го това на майките на деца от детските градини,които ореваха орталъка,че децата не могат да останат в къщи повече!Кажете го на тях!Защото те обвиняват учителите,че се страхували от вируса и децата били незасегнати.От самото начало казваха за децата,че са виросоносители и не са засегнати.Това малко познание за вируса обърка много от хората.Някои от младите хора неглежираха пандемията.Взеха се за безсмъртни.Но е факт,че последици ще има.Освен това при децата е трудно да спазват дистанция.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май се готвят да ваксинират и децата...